Food & Drinks

Oeps! Dit zijn toch wel de meest gemaakte fouten tijdens het koken

meest-gemaakte-fouten-koken
Foto: Freepik

Koken is een van onze favoriete hobby’s, maar om alles goed te doen valt niet altijd mee. We vinden het fijn om in het weekend lekker uitgebreid te koken, maar dan is het wel van belang dat je het recept wat je hebt gevonden goed voorbereidt en je niet halverwege mis grijpt. Door de week zijn we vooral van de snelle hap en ook dan moet je natuurlijk wel even nadenken voor je start. Wij geven je hierbij de meest gemaakte fouten bij het koken zodat we er allemaal van leren!

Recept lezen en goed volgen om fouten bij het koken te voorkomen

Zoals we al aangaven is het recept heel belangrijk. Het hele recept lezen dus. Als je dit niet doet kom je halverwege soms voor verrassingen. Een ingrediënt wat mist of dat je eerst in de voorraadkast moet zoeken. Of je bent al enthousiast aan stap nummer 4 begonnen terwijl stap 3 nog niet klaar is. Zet dus alle ingrediënten alvast klaar zodat je daar in ieder geval niet in mis grijpt en je eventueel nog snel iets kunt halen.

En dan het recept zelf. Het beste is om als je iets voor het eerst maakt ook echt alle stappen te volgen. En bij een tweede keer kun je dan prima wat dingen wijzigen die je zelf lekkerder of handig vindt. Vooral als je iets gaat bakken komt het er echt op aan dat alles klopt, anders komt je cake er waarschijnlijk ingezakt uit of klopt de smaak echt totaal niet. Dus niet even snel alles doen maar koken en bakken is een serieuze zaak als je het goed wilt doen.

fouten-bij-koken-recept

Pannen op de juiste manier gebruiken

Gebruik de juiste pan voor het gerecht wat je wilt maken. Ga je groente roerbakken dan doe je dat in een wok, maar groente met vlees doe je in een hapjespan. Bak je aardappel, een ei of vlees, dan gaat het in een koekenpan. Zet de pan op het vuur, doe de pit aan en wacht tot de pan warm is voor je de olie of boter toevoegt. Vlees moet op kamertemperatuur zijn voor je het bakt en keer het niet snel om. Zo vermijd je een aangekoekte pan. En was de pan pas af als deze is afgekoeld, zo worden ze niet krom.

knoflook-bakken

Koken van groente en bakken van knoflook

Groente kun je natuurlijk op allerlei manieren verwerken. Koken, roerbakken, stomen en grillen. Maar als je ze gaat koken, kook ze dan niet te lang. Dit is de meest gemaakte fout bij het koken. De smaak gaat verloren en ook alle vitamines. Stomen is dus eigenlijk een betere optie.  En knoflook bereiden vergt ook wat aandacht. Als je geperste knoflook direct in de hete pan doet verbrandt het snel. Zet het vuur liever lager en doe eerst bijvoorbeeld ui in de pan en daarna, na een paar minuten, pas de knoflook of snijd het in plaats van persen.