Living

Melk is super gezond voor je planten en dit is de reden waarom

melk-gezond-planten
Afbeelding: unsplash

Melk is goed voor elk, zo hoorden we vroeger al op de televisie. We weten dan ook dat echte zuivel veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar wist je dat melk zelfs gezond is voor planten? Zo nu en dan een glaasje melk zou ervoor zorgen dat je plantjes een stuk groener worden en meer gaan glanzen. Hoe werkt dat precies, en hoeveel melk moet je ze geven? Womanly zocht het voor je uit. 

Planten verzorgen op zomerse dagen

Nu de zomers steeds hetere dagen hebben, is het goed om te weten hoe je ook op zomerse dagen goed voor je planten zorgt. De meeste kamerplanten vinden het in de zomer heerlijk om buiten te staan. Zorg er wel voor dat je ze vanaf mei langzaamaan aan de zon laat wennen, en zet ze niet altijd in direct zonlicht staan. Alleen de meer kwetsbare tropische planten kun je beter binnen laten staan.

In de zomer hebben je plantjes, net als wij, sneller dorst. Zorg er dus voor dat je ze regelmatig water geeft, en check zo nu en dan de aarde op verdroging. Planten vinden het fijn om eens in de zoveel tijd van een ‘regenbuitje’ te genieten. Laat je ze binnen staan in de zomer, bespuit ze dan eens per week met een plantenspuit.

planten-bespuiten

Melk goed voor je planten?

Hoewel je planten al erg gelukkig worden van een ‘douche’ met een plantenspuit, maak je ze nóg gelukkiger als je ze zo’n twee keer per maand een glaasje melk serveert. Melk blijkt namelijk ontzettend gezond te zijn voor je groene vrienden. Het bevat veel gezonde stoffen, zoals calcium en eiwitten, die je plant een extra gezondheidsboost geven.

Zorg er wel voor dat je de melk eerst aanlengt met water. Gebruik de helft water en de helft melk. Giet het goedje in de potgrond, of spuit het in een plantenspuit over de plant heen. Gebruik bij voorkeur niet al te volle melk, zoals magere of halfvolle melk. De melk helpt niet alleen tegen schimmels en bladluis, maar zorgt er ook nog voor dat de bladeren mooi gaan glanzen.

planten-koe

Planten tegen muggen en wespen

Ben je op zoek naar leuke plantjes of bloemen voor in je tuin of op je balkon? Sla dan twee vliegen in één klap en koop een plant die muggen en wespen afstoot. Planten zoals Rozemarijn, Lavendel, Pepermunt, Citroenmelisse en Kattenkruid stoten een geur af die muggen absoluut niet kunnen waarderen. Zo heb je niet alleen een tuin vol met mooi groen, je hebt ook nog eens een stuk minder last van die vervelende zoemers.

Zet je je kamerplanten ’s zomers in de tuin, let er dan wel op dat ze niet worden opgegeten door insecten en dat ze geen bladluis oplopen. Om je planten weerbaarder te maken tegen deze beestjes, kun je ze om de zoveel tijd wat extra voeding geven. Controleer ook regelmatig tussen de bladeren en in de potgrond of je beestjes ziet.

planten-lavendel

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!