Health

In deze landen heb je recht op menstruatieverlof

menstruatieverlof-welke-landen

Extreme last van buikpijn of moodswings die het dagelijks functioneren moeilijk maken: 77  procent van de vrouwen tussen de 18 en 55 geeft aan wel eens (ernstige) last te hebben van hun menstruatie. Soms wil (en kun) je in de tijd van de maand alleen maar feelgood films in bed kijken. Het zou dus niet zo gek zijn als er meer rekening wordt gehouden met deze klachten. Helaas bestaat er bij bedrijven en overheden nog weinig aandacht voor menstruatieklachten, al lijkt dit langzaam te verbeteren. Hieronder lees je welke landen al recht op menstruatieverlof aanbieden. 

Spanje loopt voorop in Europa

Op dit moment is Spanje het enige land in Europa dat wettelijk geregeld menstruatieverlof aanbiedt. Het doorvoeren van het verlof was onderdeel van een hervormingsplan met diverse maatregelen omtrent de menstruatie. Zo zijn nu ook maandverband en tampons bij diverse organisaties in Spanje gratis beschikbaar.

De nieuwe wet in Spanje is een historische wet als het gaat om de gezondheidsrechten van de vrouw in Europa. De rest van de landen in Europa heeft nog namelijk nog geen beleid dat zich specifiek richt op menstruatieklachten van de vrouw.  Ook in Nederland bestaat er nog geen wetgeving omtrent menstruatie. Toch staat driekwart van de Nederlanders onder de 35 jaar positief tegenover het invoeren van een menstruatieverlof, zo blijkt uit onderzoek van het FNV.

menstruatieverlof-welke-landen-beschikbaar

Azië biedt vaakst menstruatieverlof aan

In de rest van de wereld bieden slechts een aantal landen een soortgelijk menstruatieverlof aan. Azie neemt daarin het voortouw.  Zo is het menstruatieverlof in Japan al sinds 1974 wettelijk geregeld. Ruim een kwart van de Japanse vrouwen zegt wel eens van het menstruatieverlof gebruik te hebben gemaakt.

Ook in Zuid-Korea, Taiwan en India bestaat er menstruatieverlof. In de rest van de wereld bieden Zambia, Schotland en Nieuw- Zeeland diverse regelingen aan. Zo ontvangen vrouwen in Schotland en Nieuw-Zeeland gratis menstruatieproducten op bijvoorbeeld scholen en zorginstellingen. In Zambia mogen vrouwen met menstruatieklachten één dag per maand vrij nemen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PERIOD. (@periodmovement)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!