Handig: zo maak je die meurende microvezeldoekjes schoon
-
Aline de Jong
- •
- Living
- •
- •

Wij kunnen niet meer zonder die leuke gekleurde microvezeldoekjes. Voor ieder onderdeel van het schoonmaken gebruiken we een kleurtje en ze maken makkelijk en goed schoon. We vinden ze stukken fijner dan die gele doekjes die we eerder altijd gebruikten. Maar, zoals bij alle schoonmaakdoekjes, gaan ze uiteindelijk toch altijd stinken. Hoe komt dat en kun je er iets tegen doen?
Wat zijn eigenlijk microvezeldoekjes?
Microvezeldoekjes zijn schoonmaakdoeken van een samengesteld materiaal. Sinds de jaren 90 werden ze eerst voornamelijk gebruikt bij professionele schoonmaakbedrijven. Maar al vrij snel kwam het ook op de markt voor alle huishoudens. Door de mix van materialen en de kleine weerhaakjes in de stof neemt het heel makkelijk vuil en stof op zonder dat het krast. Alleen een beetje nat maken is vaak al voldoende om het vuil op te nemen. En ook droog kun je ze prima als stofdoek gebruiken. Ideaal dus.
Maar ze gaan toch echt wel stinken en dat komt door alle bacteriën die er in komen. Die gedijen vooral in een warme vochtige omgeving. En dat is een keuken natuurlijk. Dus na gebruik moet je het altijd omspoelen met heet water. Dan spoel je de meeste bacteriën en restjes weg. Daarna goed uitknijpen en laten drogen. Zo’n nat doekje ergens op je aanrecht laten liggen is dus het slechtste wat je kunt doen.
Hoe lang kun je een microvezeldoekje gebruiken?
Als je je keuken poetst verzamelt een doekje heel veel vuil en bacteriën. Die kunnen zich iedere 15-30 minuten verdubbelen. Als je dit dus een paar dagen laat liggen verspreid je alles steeds opnieuw over alle oppervlaktes. Dus moet je een doekje echt iedere dag vervangen voor een nieuwe. En bij warm weer of veel gebruik zelfs nog vaker. Je kunt de doekjes goed wassen in de wasmachine. Chloor en een handwas is niet aan te raden, het moet echt gewassen worden in de wasmachine op een hoge temperatuur.
Hoe maak je een microvezeldoekje schoon?
Naast de wasmachine kun je de microvezeldoekjes ook meenemen in de vaatwasser. Leg ze in de machine, wel zo dat ze vrij liggen van de sproeiarm natuurlijk. En je stinkende doekjes 2 minuten in de magnetron leggen, niet langer want dan kan de vlam erin slaan, werkt ook heel goed. Dit kan trouwens ook met schuursponsjes. Bacteriën verwijder je het beste op een temperatuur vanaf 55 graden.
Voor de kwaliteit van de doekjes kun je ze beter niet wassen op een te hoge temperatuur. En ze mogen niet in de droger! Gewone doekjes kunnen daar overigens wel in. Als ze nog steeds stinken als ze uit de was komen hebben ze waarschijnlijk te lang nat gelegen en is de stof verstikt. Je kunt het dan proberen te wassen met (schoonmaak) azijn. Als dat niet werkt is het tijd om nieuwe doekjes aan te schaffen!