Alles over migraine: voorkomen en genezen van de klachten
-
Eline
- •

Iedereen heeft wel eens last van een vervelende hoofdpijn, maar migraine gaat een stuk verder. Voor veel vrouwen kan migraine een verwoestende invloed hebben op hun dagelijks leven en hun algehele welzijn. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om pijnlijke klachten van migraineaanvallen te voorkomen en te verminderen, zodat je toch van je dag kunt genieten.
Voeding als trigger
Migraine kan op veel verschillende manieren opkomen. Zo krijgt de ene vrouw migraine net voor haar maandstonden, terwijl de andere vrouw het juist krijgt na het eten van bepaalde voeding. Hoewel de klachten dus per persoon verschillen, wordt voeding wel vaak genoemd als een trigger die de migraineklachten laten opkomen of verergeren.
Houd daarom een dagboek bij waarin je je voedselinname en migraineaanvallen bijhoudt. Dit kan je helpen specifieke voedseltriggers te identificeren die je aanvallen kunnen veroorzaken of verergeren, zoals cafeïne, chocolade, alcohol, kunstmatige zoetstoffen of bepaalde smaakversterkers. Probeer deze triggers te vermijden of te beperken in je dieet.
Stress of hormonale schommelingen
Ook stress is een veelvoorkomende trigger voor migraineaanvallen. Opvallend is dat migraine juist vaak voorkomt na een periode van stress. Zo krijgen sommige vrouwen juist op vakantie meer migraineaanvallen dan op het werk. Daarnaast kan migraine opkomen door sterke emoties zoals woede, verdriet en angst. Om stress te verminderen helpt het om consequent te bewegen en lesjes als yoga en pilates te volgen.
Ook hormonale schommelingen zoals de menstruatie, de overgang of anticonceptiepil kunnen een migraineaanval veroorzaken. Het kan helpen om de klachten bij te houden, zodat je kunt ontdekken of de klachten gerelateerd zijn aan je cyclus.
Naar de huisarts met dagboek
Heb je veel last van hoofdpijn, ga dan altijd even langs de huisarts. Samen met de arts kun je de ernst van de klachten bespreken en een persoonlijk behandelplan opstellen. Om de meest hevige migraineklachten te doorstaan bestaat er speciale medicatie voor migraine. Bespreek altijd met je huisarts welke medicatie het beste bij jou past.
Houd voordat je naar de huisarts gaat een Hoofdpijndagboek bij. Schrijf daarin de tijd, ernst en duur van de klachten op. Beschrijf ook wat je gegeten hebt en in welke tijd van de cyclus je zit. Zo zie je sneller wat de oorzaken van je migraineklachten zijn.