Life & Health

Miljonair worden: zoveel moet sparen om op je 65ste rijk te zijn

miljonair-worden-sparen-65ste

Waarschijnlijk duurt het nog eventjes voor je, als het zo ver is wil je natuurlijk wel volop kunnen genieten als je met pensioen bent. Je hebt eindelijk de tijd te doen wat je wilt, daarvoor moet er wel geld zijn. Is het mogelijk om op je 65ste een miljoen in je bezit te hebben? Miljonair worden: Dit is hoeveel je moet sparen om op je 65e rijk te zijn.

Pensioen en AOW zijn niet hetzelfde

First things first, laten we beginnen met de feiten op een rij. Je pensioenleeftijd is dus niet hetzelfde als je AOW-leeftijd. Je pensioen is wat je zelf opbouwt (doordat je in loondienst werkt of je bent ZZP’er en bouwt zelf pensioen op). Vroeger lag de ingangsleeftijd van je pensioen rond de 56, tegenwoordig gaan veel pensioenfondsen uit van 68.

Iedere Nederlander heeft recht op de AOW. De AOW is een uitkering die ingaat vanaf je 67ste. Dat kan in de loop van de jaren veranderen, als het zover is lees je op de site van het UWV hoeveel dat is.

miljonair

Pensioen zelf aanvullen

Terwijl het bedrag aan AOW vaststaat, varieert het pensioenbedrag heel erg per persoon. Op het moment dat jij bij een bedrijf werkt met een mega goede pensioenregeling, dan komt het natuurlijk helemaal goed. Maar dat is niet altijd het geval. Stel dat je een miljoen op je bankrekening wilt hebben staan, hoeveel moet je dan per maand sparen om miljonair te worden?

Miljonair worden: sparen of beleggen?

Zoals je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord is het belangrijk om te sparen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe beter. En hoe eerder je de kans hebt om miljonair te worden.  Als je pas op je 55ste begint, dan zou je dus een ton per jaar moeten sparen. Dat is bijna niet te doen. Over het algemeen is het toch echt fijn om een buffer te hebben. Stel dat je op je 25e begint, dan heb je ruim 40 jaar de tijd en zou je 25.000 euro per jaar moeten sparen.

geld

Rendement en het risico

40 jaar lang 25.000 euro sparen is natuurlijk iets te simpel geredeneerd, want je hebt ook zaken als rente en rendement. Over je spaargeld krijg je rente, maar helaas is die nu extreem laag. Met beleggen kun je veel meer verdienen dan met de huidige rente. De keerzijde? Beleggingen kunnen ook dalen.

Toch is het op lange termijn veel minder risicovol dan elke keer voor snelle winst gaan op korte termijn. Wel is het goed om hierover na te denken, vooral omdat de gemiddelde Nederlander een flinke studieschuld heeft. 

miljonair sparen

Begin zo vroeg mogelijk

Begin je op je 20ste met beleggen in veilige, gespreide indexfondsen en haal je een rendement van 7%? Dan hoef je zo’n 227 euro per maand te sparen om een miljoen te hebben bereikt op je 67ste.

Reken even mee: je inleg was 47 jaar x 12 maanden x 227 euro = 128.018 euro. Je waardegroei was dus 873.499 euro! Dat komt al dichtbij je wens om miljonair te worden.

Tip van redactie: kwestie van doen

Start zo vroeg mogelijk, hoe later je begint, hoe hoger het bedrag dat je maandelijks moet inleggen om je doel te van 1 miljoen te bereiken. Begin je op je 30ste? Dan gaat je maandbedrag al richting 400 euro, begin je op je 40ste? Dan moet je al meer dan 800 euro per maand inleggen.

Heel onrealistisch is het dus allemaal niet, maar wel mee beginnen ladies! Wie weet ben je dan wel over een paar jaar miljonair. sparen

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!