Geld & Carrière

1 minuutje korter onder de warme douche? Zoveel bespaar je ermee

minuut-korte-douchen-besparen
Foto: Freepik

Nu het winter wordt is die lekkere warme douche in de ochtend of juist als je weer thuis komt heerlijk. Maar na vorige winter weten we allemaal wat dit ging kosten en dat maximaal 5 minuten douchen eigenlijk genoeg zou moeten zijn. Wij hebben tegenwoordig een zandloper in de badkamer maar dan sprokkelen we, als het even kan, toch nog een minuutje erbij. Maar wat kost zo’n minuutje nu eigenlijk?

Hoe kun je besparen op warm douchen?

Gas, benzine en boodschappen. Al onze dagelijkse benodigdheden zijn duurder geworden. Maar douchen is wel een van de belangrijkste en fijnste dagelijkse dingen. Al hoef je dit eigenlijk niet iedere dag te doen De grootste kostenpost van een huishouden gaat naar het gasverbruik. En daarvan is 23% warm water. Van dat warme water komt het grootste gedeelte voor de douche, omdat het opwarmen hiervan veel energie kost.

Nederlanders doen dit gemiddeld vijf keer per week en dan staan ze er gemiddeld negen minuten onder.. In het begin van de wasbeurt, als het water warm moet worden, verbruik je heel veel energie. Als je dus wilt besparen op je energie is het belangrijk de tijd van je douchebeurt te verlagen. En dat dus naar vijf minuten per keer. In die tijd kun je namelijk prima je hele poedel beurt doen.

minuut-korte-douchen

Hoeveel bespaar je dan met 1 minuut minder?

Als je er een minuut korter onder staat bespaar je al snel 10 euro per persoon per jaar. Dus als jij van die 9 minuten naar vijf minuten gaat scheelt dit al 40 euro. In een gezin van vier personen kom je dus uit op honderdzestig euro per jaar. Daar kun je toch heel wat leuke dingen mee doen. Of het in je boodschappenpotje stoppen.

Dit bedrag is berekend door Milieu Centraal en naar de verwachting van de prijzen in 2030 die via het Planbureau voor de Leefomgeving is berekend.. Dan ligt de prijs gemiddeld op 1,78 euro per kubieke meter. Dus bespaar je nu waarschijnlijk zelfs meer omdat de prijs bij veel van ons hoger ligt. De prijzen schommelen natuurlijk dus het is geen vaste garantie.

waterverbruik-besparen-douche

Waterverbruik tijdens het douchen

Een gemiddelde wasbeurt kost je 65 liter warm water bij die negen minuten die je er onder staat. Als je als gemiddeld gezin maar 5 minuten gaat douchen bespaar je op jaarbasis als snel meer dan 15.000 liter water. Daarvoor kun je anderhalf jaar lang koken op het gas wat je minder verbruikt. Het nemen van een bad gebruikt gemiddeld 120 liter water per keer. Dus dit moet je ook niet te vaak doen.