Miskraam: wat houdt het in en hoe herstel je hiervan?
-
Kim Appelboom
- •
- Life & Health
- •
- •

Een miskraam is een mega verdrietige en heftige gebeurtenis in je leven. Vaak denk je dat je de enige bent, maar helaas krijgt 10 procent van de zwangere vrouwen hiermee te maken. Toch praten we er niet vaak over en ligt er nog een flinke taboe op. Na een miskraam kan je lichaam behoorlijk van de rel zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat je lichamelijk en mentaal goed herstelt en hoe verwerk je het verlies van je zwangerschap? Allemaal vragen die je graag wilt weten.
Waarom nou jij die miskraam?
Als je een miskraam hebt gehad, zit je waarschijnlijk altijd met de vraag ‘waarom?’. Toch is het lastig om antwoord te krijgen op die ene vraag en zal je dat waarschijnlijk ook niet krijgen. Misschien voel je, je wel schuldig omdat je toch dat ene wijntje hebt genomen toen je nog niet wist dat je zwanger was of dat je misschien de babykamer met te agressieve verf hebt geschilderd. Niet doen! Schuldig voelen heeft geen zin; wees lief voor jezelf. Het kindje was gewenst en jij hebt hier geen schuld aan.
Natuurlijk zijn er risicofactoren waarvan je vast wel op de hoogte van bent zoals leeftijd, gewicht, roken en veel drinken die het risico op een miskraam verhogen. Maar alsnog heeft schuldig voelen geen zin. Vaak is een miskraam een ingreep van moeder natuur natuurlijk omdat het vruchtje niet levensvatbaar was. Op dat moment is dat het laatste wat je wil horen, maar achteraf fijn om te weten dat moeder natuur een vruchtje afstoot dat niet oké was. Zo sta je ook niet voor de moeilijke keuze om bij 20 weken een niet goed ontwikkeld kindje wel of niet te houden.
Hoe herken je een miskraam?
Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van veel vaginaal bloedverlies en heftige buikpijn. Ook kunnen de symptomen van de zwangerschap verminderen of kun je het gevoel hebben dat er iets mis is. Dat laatste kan wel eens bevestigd worden door jouw verloskundige. Veel vrouwen hebben namelijk een voorgevoel. Je kunt altijd contact opnemen met je verloskundige om een echo aan te vragen. Dit is mogelijk vanaf ongeveer 7 weken.
Als je hier verdrietig nieuws hoort, is het meteen een heftige gebeurtenis wat je meemaakt. Wellicht had je al wat babykleertjes gekocht en namen bedacht. Verwerk het op je eigen manier. Niets is fout of goed. Misschien is het wel fijn om eventjes een paar dagen ziek te melden. Uiteraard is het aan jou de keuze om de reden wel of niet door te geven aan je leidinggevende. Praat erover met mensen als jij er klaar voor bent. Waarschijnlijk zal je merken dat er zoveel mensen om je heen zijn die ook een miskraam hebben gehad waarvan je het niet wist.
Het verloop van een miskraam
Per persoon kan dit uiteraard heel anders verlopen. Vergelijk je zelf dan ook niet teveel met andere vrouwen als je erover leest of praat. Het vruchtje kan vanzelf loslaten maar het kan ook zijn dat je medicatie moet nemen zodat het loskomt. Dat is helemaal aan jou. Misschien vind je het wel een fijn idee dat het natuurlijk op gang komt en wacht je het liever even af. Het kan natuurlijk ook dat je het juist een naar idee vindt dat het op elk moment kan gebeuren en je daarom niet eens onbezorgd een supermarkt kan binnenlopen.
Misoprostol is het medicijn dat een miskraam kan opwekken. Deze tabletten kun je zelf vaginaal aanbrengen en meest duurt het 1 a 2 dagen voordat het aanslaat. Draag van tevoren wel maandverband, want als je opstaat kan het zomaar eens beginnen. Je kan wat pijn ervaren, maar elk lichaam is anders. Over het algemeen kan het omschreven worden als een heftigere menstruatiepijn dan je gewend bent. Je mag trouwens wel paracetamol nemen. Zorg goed voor jezelf. Ga lekker op de bank liggen met een goede film en neem er wat lekkers bij.
Herstellen van een miskraam
Vaak komen er veel bloedstolsels bij een miskraam kijken. Schrik er niet van als die veel groter zijn dan je bijvoorbeeld bij een ongesteldheid gewend bent. Wil je graag afscheid nemen van je kindje? Je kunt dan de watermethode gebruiken. Hierbij vang je het kindje op tijdens de miskraam door bijvoorbeeld een kom of bak in het toilet te plaatsen. Daarna spoel je het lichaampje heel voorzichtig af en kun je als je dit wilt het vruchtje opbaren in koud kraanwater. Schaam je er ook niet voor als je dit juist een eng idee vindt. Alle gevoelens zijn goed.
Na een miskraam kun je ongeveer 2 weken last hebben van bloedverlies of bruine afscheiding. Gebruik hiervoor maandverband en geen tampons. De baarmoeder is vaak namelijk nog iets geopend en met een tampon heb je meer kans op infecties. Of de baarmoeder niet meer openstaat en er nog restjes zijn achtergebleven wordt nog na de miskraam bij het ziekenhuis gecheckt. Zo weet je zeker of alles ‘schoon’ is. Heb je zoveel bloedverlies dat je er helemaal duizelig van wordt? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Pijn en verdriet verwerken
Een miskraam is mentaal en fysiek niet niks. Misschien is het voor jou wel heel fijn om erover te praten of misschien vind je het juist wel prettig om het alleen met je partner te bespreken. Als je voor het eerste kiest, kan het best voorkomen dat je adviezen en vragen krijgt van de buitenwereld waar je totaal niet op zit te wachten. ‘Gelukkig ben je dus wel vruchtbaar’ of ‘beter nu in het begin dan dat het meer volgroeid was’, kunnen zomaar eens zinnen zijn die je om de oren vliegen.
Fijn is dit zeker niet om te horen, maar bedenk dan dat mensen vaak niet weten wat ze moeten zeggen en het waarschijnlijk niet zo bedoelen. Je kan er ook best iets van zeggen als je het geen gepaste uitspraak vindt. Misschien vind je het ook wel fijn om een podcast erover te luisteren. Zo heb je bijvoorbeeld de podcast Zwanger & Zo: Het verlies van een prille zwangerschap.
Weer zwanger worden
Na een miskraam denk je misschien wel dat je nooit meer zwanger zal worden. Ook kan je je heel wanhopig voelen als het deze keer niet meer zo snel gaat en de rode vlag weer elke maand uithangt. Misschien denk je dan bij jezelf: ‘was die miskraam dan mijn enige kans?’. Toch hoeft het ene totaal geen invloed te hebben op het andere. Pas na drie miskramen wordt er onderzoek gedaan. Maar bij 15 procent van de paren wordt een oorzaak gevonden voor de herhaalde miskramen.
Het is trouwens ook niet gek als je jaloers bent tegenover stelletjes die wel een succesvolle zwangerschap hebben. Je misgunt ze uiteraard niets, maar het blijft gewoon even moeilijk. Geef ook de hoop niet op, maar probeer positief te blijven. Begin pas aan seks als jij er klaar voor bent en niet eerder. Het kan wel fijn zijn om pas weer onveilig te vrijen na een volgende menstruatie. Dan weet je ook een beetje de startdatum.