Life & Health

Fruitige sensaties: waarom je mond tintelt na het eten van fruit

mond-tintelt-eten-fruit

Dat fruit gezond is hoeven jou waarschijnlijk niet te vertellen. Dat wist je natuurlijk allang. Toch kwamen we er laatst achter dat je beter geen banaan als ontbijt moet eten en teveel gedroogd fruit ook niet de allerbeste keuze is. Er zitten dus nog best wat gebruiksaanwijzingen bij. Zo kan het ook best zijn dat je mond begint te tintelen en je lippen opzwollen na het eten van een vers stukje ananas, perzik of meloen. Je bent in ieder geval niet de enige. Wij zochten uit wat de oorzaak kan zijn. 

Tintelingen in je mond na fruitstuk eten

Eet je net een stukje ananas, begint het ineens flink te tintelen in je mond. Best irritant! Wist je dat dit een betekenis heeft? Via Libelle.nl kwamen we erachter dat een tintelende mond ook wel het oraal allergie syndroom (AOS) wordt genoemd.

Je krijgt dan een prikkelend gevoel aan je lippen, tong en tandvlees. Meestal is dat het geval bij het eten van rauwe groenten, maar ook bij vruchten, noten of groenten. Niet heel fijn dus!

meloen-eten-tintelingen-fruit

Pollenseizoen helpt niet mee

Vaak wordt het tintelende gevoel alleen maar erger tijdens het pollenseizoen. Sta jij bekend als een belachelijk harde niezer en is hooikoorts je ‘middle name’? Dan is het risico op AOS groter. Klinkt raar, maar dat komt doordat je immuunsysteem het verschil tussen pollen en de eiwitten in rauwe vruchten, groenten en noten niet kan zien. De eiwitten in groenten en fruit hebben dezelfde werking en effect als de pollen die allergieën veroorzaken

Misschien is het gevoel niet zo vervelend dat je het stukje ananas of perzik laat staan, maar gek voelt het wel. Naast jeuk, tintelingen en zwellingen rondom je mond, lippen en tong kan AOS ook zorgen voor een verstopte neus, niezen, duizeligheid, diarree of zelfs netelroos. Meestal verschijnen de symptomen direct na het eerste hapje en houdt maximaal een uur aan.

pollen-seizoen-tintelingen-fruit-eten

Allergische reacties kunnen zomaar komen

Word je benauwd in je keel of kortademig? Twijfel dan niet om een arts te bellen of 112. Nu is bang maken natuurlijk wel het laatste wat we willen doen, maar een allergische reactie kan zomaar ontstaan. Is de allergie niet zo erg, maar wil je wel genieten van een stukje fruit? Vries het dan in. Dan kan het zomaar zijn dat je minder irritaties van krijgt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!