monster-karbonkel-ik-mik-loreland
Media & Entertainment

Monster Karbonkel zorgde elke avond voor creepy nachtmerries

Vroeger was alles anders. We hadden niet alleen hele oude nostalgische spullen in huis zoals een draaitelefoon en een floppy disk, maar we keken ook compleet andere programma’s. We kunnen nu bijvoorbeeld niet bedenken dat het enge monster Karbonkel nog vrolijk voor die kindergezichtjes zou verschijnen. Vergeten wie deze bad guy was? Wij frissen je geheugen weer even op!

Karbonkel van Ik Mik Loreland

Deze engerd was eigenlijk bedoeld als educatieve serie voor kinderen in groep 3, kwamen we achter via Linda.nl  Zo hielp hij je bij het lezen en spellen. Toch zal het ons niet verbazen als hij meer van dienst was in je ergste nachtmerries. De Teletubbies waren een stuk veiliger om naar te kijken.

Het is alweer bijna 27 jaar geleden dat ´Ik Mik Loreland´ van de tv werd gehaald. De allereerste aflevering verscheen in 1994. De serie bestond uit 28 aflevering, verdeeld over 2 seizoenen. Twee jaar lang creepy tv, al konden de diehards tot 2002 genieten van de herhalingen op de Nederlandse tv. Waarschijnlijk heb jij in de tussentijd ook nog wel met je klasgenoten lopen griezelen als de videoband weer tevoorschijn werd gehaald in het klaslokaal.

karbonkel-ik-mik-loreland

Engerd Karbonkel kreeg transformatie

Misschien kan je het educatieve gedeelte van dit monstertje niet meer herinneren. Hier komt ie: Karbonkel toverde in zijn woede altijd woorden, zinnen en letters weg, zodat hoofdpersonage Mik die weer fijn kon gaan zoeken.

Klinkt leuk, maar toch zag dit monster er té griezelig uit voor veel jonge kinderen. Eerst verscheen Karbonkel als een eenogige monster met scherpe tanden. Nadat veel kinderen slapeloze nachten hiervan hadden, maakte SchoolTV het monster op verzoek van ouders iets ‘vriendelijker’ en menselijker.

karbonkel

Documentaire Karbonkel: The Ugly Truth’.

Twee jaar geleden was in het kader van 70 jaar televisie een bijzondere documentaire te zien over deze slechterik op NPO 3: ‘Karbonkel: The Ugly Truth’. ´´Ik ben Karbonkel en dit is mijn verhaal. Ik heb eigenlijk een hele fijne, onbezonnen jeugd gehad. De eerste twee jaar, daarna werd het kut. Ik was gewoon een beetje een vreemde eend in de bijt”, vertelt het monstertje.

Na 30 minuten te hebben gekeken na deze uhm ‘aparte’ documentaire ben je waarschijnlijk het spoor nog meer bijster. Laten we het er maar op houden dat we Karbonkel met een korreltje zout moeten nemen. Stiekem vinden wij onderstaand filmpje ook wel een beetje hilarisch. Past goed bij een vrijdagavond met een lekker drankje, vooral dat laatste heb je er zonder twijfel bij nodig.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!