Life & Health

5x de mooiste wandelroutes om te ontdekken in Zuid-Holland

mooiste-wandelroutes-zuid-holland-2023

Wandelen laat je niet alleen langer leven, het is ook nog eens een heerlijke manier om te ontspannen. En om te genieten van een prachtige wandelroute hoef je helemaal niet naar het buitenland. Nederland staat namelijk bol van de onontdekte plekken met natuur, cultuur en historie. Deze week tippen we je de mooiste wandelroutes van Zuid-Holland.

1. Panbosroute

De Panbosroute is een prachtige wandeling door het Panbos, gelegen in de buurt van Katwijk. Het Panbos is een bosrijk gebied dat zich uitstrekt langs de kustlijn en biedt een adembenemend uitzicht op de Noordzee.

De wandeling is ongeveer 11 kilometer lang en voert langs dichte bossen, open grasvelden en dieren zoals Schotse Hooglanders. Onderweg zijn er diverse uitkijkpunten waar je kunt genieten van de omgeving.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Meta 1972 (@namastekopjethee)

2. Rondje Duinlandschap

Dit ‘Rondje Duinlandschap’ is een korte wandeling van ongeveer 4 km waarbij je geniet van het mooie en rustige Zuid-Hollandse duinlandschap. Tijdens de wandelroute spot je vogels, kom je langs het uitkijkpunt Abelentop en bezoek je een rustig meertje vol flora en fauna.

De wandeling is geschikt voor beginners. Je begint en eindigt de wandeling bij Kievietsduin. In ongeveer 2 uur wandel je een mooi rondje door het rustige natuurgebied.

3. De Groene Jonker route

De Groene Jonkerroute brengt je een bijzondere wandeling door het vogelrijke natuurgebied De Groene Jonker. Het gebied is bekend om zijn vele meren, rietvelden en moerasbossen en biedt een unieke kans om de Nederlandse natuur te ervaren.

Je loopt een wandelroute van ongeveer 13 kilometer. Tijdens de wandeling kom je langs diverse vogelkijkhutten, waar je zeldzame vogels kunt spotten. Ook wandel je over vlonderpaden, volgt een pad langs het water en zie je bijzondere vogelsoorten.

4. De Groene Wisselroute 94

De Groene Wisselroute 94 is een mooie wandeling door het landschap van de Krimpenerwaard, gelegen tussen Rotterdam en Gouda. Het gebied is bekend om zijn mooie polders, boerderijen en historische molens en geeft een kijkje in het echte Hollandse landschap.

De wandelroute van zo’n 18 kilometer lang is op geheel verhard pad en voert je mee langs historische dorpen en mooie natuurgebieden. De wandeling begint in de oude binnenstad van Gouda, voert dan door de oude veenweiden van de Krimpenerwaard, waarna je met een pontje over de Hollandse IJssel naar Moordrecht vaart. Een prachtige en veelzijdige route voor de echte wandelliefhebber.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OutdoorSingles (@outdoorsingles)

5. De Bieslandse Bosroute

De Bieslandse Bosroute neemt je mee op een wandeling door het prachtige Bieslandse Bos, gelegen in de buurt van Delft. Het bos is een van de grootste natuurgebieden in Zuid Holland  met een unieke combinatie van waterpartijen, weilanden en bossen.

De wandelroute is ongeveer 16,2 kilometer lang en biedt naast natuurschoon ook een uitzicht op oude patriciërshuizen, grachten met boogbruggen en ter afsluiting het oude floriadeterrein.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marike Wandelt (@marikewandelt)