morning-afterpil-bijwerkingen-lichaam
Life & Health

Dit zijn de bijwerkingen en effecten van de morning-afterpil in je lichaam

Na een wel erg gezellige nacht met die leuke date kan het gebeuren dat je iets minder voorzichtig was dan normaal. Als je onbeschermde seks hebt gehad en je wilt een ongewenste zwangerschap voorkomen, dan kan de morning-afterpil een optie zijn. De morning-afterpil werkt net zo goed als reguliere anti-conceptie middelen. Maar hoe werkt deze pil precies en wat gebeurt er in je lichaam nadat je het hebt ingenomen?

Bijwerkingen van de morning-afterpil

Er zijn twee varianten van de morning-after pil verkrijgbaar: de ene variant bevat het hormoon levonorgestrel en de andere ulipristal. Met het slikken van de morning after pil krijg je in één keer een hoge dosis van deze hormonen binnen. Deze hormonen houden je eisprong tegen, waardoor er geen bevruchting met het aanwezige sperma kan ontstaan. Ook maken de hormonen je baarmoederwand dunner, waardoor een bevruchte eicel zich minder goed kan hechten.

Nadat je de morning-afterpil hebt ingenomen, kun je last krijgen van bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, duizelingen en vermoeidheid. Ook kan de datum waarop je menstruatie begint veranderen, en kan je last hebben van tussentijdse bloedingen of spotting. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf binnen een paar dagen. Sommige vrouwen worden erg misselijk van de pil en moeten overgeven. Gebeurt dit binnen 3 uur na het nemen van de pil, dan is het raadzaam om een nieuwe pil te nemen.

morning-after-pil-bijwerkingen

Geen reguliere anti-conceptiepil

Belangrijk om te weten: de morning-afterpil werkt niet als een abortus pil. Het is dus niet zo dat je met de morning-afterpil de zwangerschap kan afbreken nadat er al een bevruchting heeft plaatsgevonden. Ook is het belangrijk om te weten dat de morning-afterpil geen reguliere vorm van anticonceptie is en je het daarom ook niet regelmatig mag gebruiken. Als je seksueel actief bent, is het verstandig om regelmatig een betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken om ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Neem de pil zo snel mogelijk na de seks in: het liefst binnen 12 uur na de geslachtsgemeenschap. Tot hoe lang je de pil kan nemen, verschilt per merk. Zo kan je de EllaOne pil tot 5 dagen na de seks innemen. Mocht je na het innemen van de morning-afterpil last hebben van ernstige bijwerkingen of ongerust zijn over de werking van de pil, neem dan contact op met je huisarts. Blijft je menstruatie na het nemen van de pil langer dan een week uit? Doen dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.

morning-after-pil-ella-one

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!