morning-afterpil-gratis-frankrijk-gratis
Health

Morning-afterpil en soatesten worden gratis in Frankrijk

Een hele verandering is momenteel gaande in Frankrijk. De morning-afterpil zal daar namelijk gratis worden aangeboden. Vanaf volgend jaar kun je in dit Zuid-Europese land naar de apotheek zonder recept en krijg je de pil gratis mee. Even voor de vergelijking: in Nederland kost deze pil tussen de 15 en 20 euro.

Morning-afterpil helemaal gratis

De Franse minister van Gezondheid François Braun heeft in een interview met de krant 20 minutes aangegeven dat het tijd wordt om meer te richten op preventie. Daarnaast liet hij ook weten dat jongeren tot 26 jaar zich gratis kunnen laten testen op soa’s. Daarmee hoopt hij het aantal besmettingen met soa’s te verminderen. Ook wil hij dat de seksuele voorlichting op scholen verbetert.

De twee grootste problemen die de minister wil aanpakken zijn seksueel overdraagbare aandoeningen als chlamydia en gonorroe die vooral onder jongeren spelen en de anticonceptie beter beschikbaar maken. Tot nu toe was een morning-afterpil alleen gratis beschikbaar tot 26 jaar. Braun vindt dat Frankrijk nog achterloopt op het gebied van preventie en dan met name als het gaat om seksuele gezondheid.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTL Nieuws (@rtlnieuws)

Wat houdt een morning-afterpil in?

Heb je onbeschermde seks gehad met iemand waarmee je totaal geen kinderen mee wilt? Zoals bijvoorbeeld een onvolwassen man-child type die zelf nog een kind is. Als je hier ja tegenop zegt, dan is wellicht de morning-afterpil dé uitkomst. Het is een anticonceptiemiddel waarop je kan terugvallen als je onbeschermde seks hebt gehad, maar niet zwanger wilt worden. Echter biedt dit pilletje niet 100% garantie.

Hoe dit precies zit? De werking is afhankelijk van je cyclus vertelt Noor Paridaans, gynaecoloog van het Haaglanden MC aan Linda.nl. De werking van de morning-afterpil is afhankelijk van het moment dat je hem inneemt. Hoe sneller na de seks, hoe beter. Als het eitje als is bevrucht, dan heeft het geen zin meer. Je eigen hormonen zijn dan sterker dan de morning-afterpil volgens de gynaecologe.

morning-afterpil-gratis-frankrijk

Nederland wil gratis anticonceptie

Sinds 2005 kun je in Nederland de pil krijgen zonder recept en is deze verkrijgbaar bij apotheken en drogisterijen voor zo’n 15-20 euro. Vorig najaar probeerde een vrouwenrecht organisatie via de rechter het voor elkaar te krijgen dat de anticonceptie in Nederland gratis zou worden. Helaas is dat niet gelukt.

De regering vindt de kosten dusdanig laag, dat ze door de burger zelf betaald kunnen worden. Gemiddeld kost een anticonceptiepil zo’n 14 euro per kwartaal. Voor een spiraaltje moet je wat meer geld voor neerleggen. Deze kost tussen de 49 en 160 euro, maar is dan wel weer vijf jaar werkzaam. Op de Instagram van Nu.nl gaat de stelling al los of je vindt dat de morning-afterpil voor iedereen gratis moet worden in Nederland. Wat vind jij?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NU.nl (@nu.nl)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!