Living

Gaatjes in je kleding? Zo herken je motten (en bestrijd je ze)

motten-kleding-herkennen-bestrijden
Foto: Freepik

Je hebt vast wel eens die vervelende gaatjes in je favoriete trui of blouse opgemerkt, die lijken te verschijnen uit het niets. Soms blijken motten de  schuldig te zijn aan het molesteren van je geliefde kledingstukken. Deze ongenode gasten, vaak onzichtbaar voor het blote oog, kunnen je kleding behoorlijk aantasten als je ze hun gang laat gaan. In dit artikel laten we je zien hoe je motten in huis herkent en geven we je tips om ze effectief te bestrijden. 

Motten en mottenlarven herkennen

Motten weten zich erg goed te verbergen, maar er zijn wel een aantal subtiele aanwijzingen die verraden dat ze zich in jouw kledingkast hebben gevestigd. Gaatjes in je kleding is het meest voor de hand liggende teken. Mottenlarven voeden zich met natuurlijke vezels zoals wol, zijde en katoen, en en hun geknaag laat kleine gaatjes achter in je kledingstukken.

De larven spinnen vaak een ragachtige substantie terwijl ze zich een weg banen door je kleding. Als je zulke draden op kledingstukken of in de hoeken van je kast ziet, is dat een duidelijke aanwijzing. Naast aanwijzingen op je kleding, kun je de motten soms zelf ook zien. Ze zijn het meest actief in de schemering en ’s nachts, dus als je s’ avonds een fladderende mot in je slaapkamer ziet, dan is de kans groot dat ze inmiddels in je kledingkast wonen.

motten-herkennen-bestrijden

Motten in je kleding bestrijden

Heb je eenmaal motten of larven gespot, dan is het tijd voor een grondige schoonmaak. Helaas is het nodig om al je kleding te reinigen. Haal al je kleding uit de kast en was of stoom ze op hoge temperaturen om de larven te doden. Vergeet niet om ook je kast grondig schoon te maken en eventuele spinsels te verwijderen.

Heb je de motten eenmaal uit je kleding gekregen, dan is het een goed idee om ze voortaan uit je kledingkast te houden door middel van bijvoorbeeld mottenvallen. Deze vallen met feromonen vangen de mannelijke motten en beperken daarmee de voortplanting. Mottenballen kunnen ook helpen om de vervelende beestjes op afstand te houden. Daarnaast houden motten ook niet van zakjes met natuurlijke kruiden zoals lavendel of vlierbloesem, kamfer, boerenwormkruid, en lievevrouwebedstro.