Life & Health

Voorgoed van die irritante muggen afkomen doe je effectief zo

muggen-voorgoed-vanaf
Mug op arm (afbeelding: Pexels Jimmy Chan)

We genieten ontzettend van deze heerlijke warme zomerdagen. Maar helaas brengt de zomer ook ongenode gasten met zich mee: ook de muggen komen tijdens de zomer weer tevoorschijn. Vooral tijdens de warme zomernachten kunnen muggen voor heel wat jeuk en slapeloze nachten zorgen. Heb jij al heel wat frustrerende ontmoetingen met die bloeddorstige beestjes gehad? Met deze tips ben je binnen de kortste keren voorgoed van die irritante muggen af. 

Maak je tuin of balkon muggenvrij

Om muggen effectief te bestrijden, kun je het beste bij de bron beginnen. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand water, zoals sloten of vijvers, maar ook kleine bloembakken en emmers. Heb je tijdens de zomer veel last van muggen, dan is het dus verstandig om na te gaan of je in de tuin of op je balkon stilstaand water hebt.

Maak alle potten en bakjes leeg en zorg ervoor dat je tuinvijver altijd stromend water bevat. Controleer na iedere regenbui of er niet ergens nog een bakje of bord met stilstaand water op je tuin of balkon te vinden is. Het stilstaand water kan ook in de dakgoot liggen. Zorg er dus voor dat je dakgoot het water goed door kan spoelen.

muggen-bloed

Planten kopen en gras maaien

Heb je groene vingers, breng dan een bezoekje aan het tuincentrum. Er bestaan namelijk diverse planten waarvan de geur afstotelijk is voor de muggen. Koop bijvoorbeeld citroenmelisse, lavendel, munt, rozemarijn of kattenkruid. Muggen kunnen tot wel 70 meter afstand ruiken. Zet daarom een grote variatie planten om je terras heen: de muggen zetten gegarandeerd koers naar de tuin van je buren.

Nog een tip voor tuin-eigenaren: maai je gras. Muggen houden namelijk van vochtige, warme plekken om zich te settelen. Zorg je voor een kort gazon, dan maak je het voor de mug een stuk minder aantrekkelijk om zich in jouw tuin te huisvesten. Dit geldt ook voor andere grassen en onkruid. Deze zomer is het dus een kwestie van flink tuinieren.

Bescherm je huis en je huid

Heb je ondanks bovenstaande maatregelen nog steeds last van muggen?  Om  ze op afstand te houden, kun je het beste je huis goed beschermen tegen de zoemende indringers. Zorg ervoor dat je huis ondoordringbaar is, door de ramen en deuren met horren af te sluiten. In je slaapkamer kun je jezelf extra beschermen met een klamboe om het bed. Zet ook een ventilator in je slaapkamer neer: muggen kunnen niet door de sterke luchtstromen van de ventilator vliegen.

Om niet geprikt te worden, kun je ook je huid beschermen. Hiervoor zijn diverse sprays beschikbaar, zoals DEET. Muggen hebben een hekel aan de geur van deze spray. Liever niet sprayen? Drink dan een Gin en Tonic. Tonic is namelijk oorspronkelijk bedacht als een drankje om muggen af te weren. De muggen hebben een hekel aan het stofje (kinine) dat de tonic zijn bittere smaak geeft. Helaas moet je behoorlijk veel liters tonic wegdrinken voordat het écht werkt, maar het kan zeker de moeite waard zijn om te proberen.

muggen-deet

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!