Living

Slakkenspoor in huis? Zo komen naaktslakken binnen en zo bestrijd je ze effectief

naaktslakken-huis-effectief-bestrijden
Foto: Freepik

Hartstikke gezellig als je gezelschap in huis hebt, maar van dierlijke bezoekers zijn we toch wat minder gecharmeerd. Als je ’s ochtends naar beneden loopt, kan het zomaar eens zijn dat je van die glimmende slijmsporen op de keukenvloer aantreft. Waarschijnlijk heb je bezoek gehad van naaktslakken. Doe je hier niets tegen? Dan heb je binnen de kortste keren een hele familie op bezoek. Wij zochten uit hoe deze weekdieren in je huis terecht komen en hoe je er weer vanaf komt. 

Naaktslakken houden van een vochtige omgeving

We weten inmiddels dat je muizen kan verdrijven met theezakjes. Hartstikke lieve snuitjes hebben deze beestje op foto’s, maar toch zien we ze liever gaan dan komen. Wie er minder snoezig uitzien, zijn die glibberige naaktslakken. We krijgen er alleen al de kriebels van als we ze zien rondkruipen op dat slakkentempo. Deze diertjes houden volgens rtlnieuws.nl van vochtige en donkere plekken. Zelf bestaan ze voor een groot deel uit water en hebben vocht nodig om te kunnen overleven.

Tijdens een zachte winter of natte zomer zijn ze vaak van de partij. Favoriete schuilplekken zijn voornamelijk de kelder, achter de koelkast/het fornuis, of in de badkamer. In de avond komen deze ‘glibbers’ tevoorschijn om op zoek te gaan naar voedsel. Vaak word je daarom de volgende ochtend verrast met een slakkenspoor. Controleer je huis daarom op luchtvochtigheid en ventileer de ruimtes goed. Kit ook alle naadjes goed dicht. Slakken kunnen overal doorheen glippen.

naaktslakken-bestrijden

Slakken bestrijden met een bakje bier

Naaktslakken doen niet aan dry january. Deze beestjes houden namelijk enorm van bier. Niet perse omdat er alcohol in zit, maar omdat er in bier gisten zitten die de naaktslakken lekker vinden, zo staat in een artikel van Margriet.nl. Een bakje met bier op de vloer zetten kan een uitkomst zijn om de slakken te vangen.

Maar let op: als je er teveel in doet kunnen ze verdrinken. En dat is -net als zout over ze heen gooien- natuurlijk niet heel diervriendelijk. Beperk daarom het laagje bier en leeg het kommetje daarna in de tuin zodat ze daar lekker hun ding kunnen doen.

bier-naaktslakken

Haal fruitschillen en gedroogd zeewier in huis

Een andere optie om te vangen zijn fruitschillen. Banenschillen zijn niet alleen een wondermiddel voor je huid en je haar, maar kunnen ook prima dienen als lokmateriaal. Je kunt de slakken zo makkelijk met schil en al buiten de deur zetten. Zoals je misschien al hebt gemerkt hebben deze weekdiertjes geen slechte smaak. Biertjes en fruit gaan er altijd wel in. Waarschijnlijk zijn het alleen geen sushi liefhebbers, want op gedroogd zeewier gaan ze niet heel lekker.

In zeewier zit namelijk zout, waardoor een slak nooit uit zichzelf zou proberen om langs een stukje zeewier te kruipen. Doe daarom wat stukjes in kiertjes en hoekjes waar de slijmerige beestjes doorheen kunnen kruipen. Andere etenswaren moet je overigens zo snel mogelijk opbergen. Vooral de kattenbrokjes van je lieve viervoeter zijn geliefd.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!