narcist-daten
Life & Health

Date je een narcist? Let op deze 5 belangrijke signalen

Om de zoveel tijd kan iedereen wel eens egoïstisch zijn en dat is helemaal niet erg. Als iemand daarin doorslaat zou je mogelijk te maken kunnen hebben met een narcist. Vraag je je al een tijdje af of dat bij jou misschien het geval is? Check dan deze 5 tekenen en kom erachter of jij een narcist aan het daten bent.

Is je partner een narcist?

Het is niet zo dat als je partner aan één van deze onderstaande dingen voldoet hij meteen een narcist is. Maar als je hem in het merendeel van deze kenmerken herkent, moet je je wellicht toch zorgen gaan maken. Een relatie met een narcist is vaak erg destructief en eindigt regelmatig op een pijnlijke manier.

Je wilt natuurlijk niet binnen de kortste keren al een gebroken hart hebben. Wist je dat er zelfs een film is over een Narcist? De film ‘The Narcissist’ uit 2019 gaat over Nicole die als een blok valt voor Jonathan denkt dat hij de perfecte man voor haar is. Toch begint ze na een tijdje te twijfelen of hij wel eerlijk is.

1. Van charmant naar toxic

Een opvallend kenmerk van een narcist is dat hij in het begin van de relatie ontzettend charmant kan zijn. Hij overlaadt je bijvoorbeeld met complimentjes en cadeaus, maar hier heeft hij niet de allerleukste redenen voor. Het gaat namelijk altijd om wat de narcist zelf eruit kan halen en op een gegeven moment kan hij proberen controle over je te krijgen door juist die aandacht en affectie niet te geven.

charmant-toxic

2. Gebrek aan empathie

Iets anders waar je op moet letten is het empathisch vermogen van je lover. Als je een narcist date is er namelijk geen oprechte affectie. Ze tonen geen echte compassie als je bijvoorbeeld je emoties uit. Omdat een narcist gefocust is op het beschermen van zichzelf, creëert dat als het ware een barrière tussen hem en de relatie met jou. Hij wil graag liefde ontvangen, maar heeft moeite om die zelf te geven.

3. Superioriteitscomplex

Als je met een narcist afspreekt, valt het je waarschijnlijk op dat hij zichzelf nogal geweldig vindt en er niet voor schroomt om anderen neer te halen voor zijn eigen gewin. De gevoelens van anderen zijn niet belangrijk en hij behandelt mensen vaak alsof hij superieur is. Eigenlijk zet hij een soort masker op en doet hij zich anders voor dan hij werkelijk is.

zichzelf-geweldig-vinden

4. Geen echte vrienden

Kijk ook eens naar de vrienden van je partner. Heeft hij die überhaupt en zijn dat vrienden die hij lange tijd kent? Veel narcisten hebben alleen casual kennissen, vrienden waar ze slecht over praten of “vijanden”. Vaak worden ze daarom boos als je wel met jouw vrienden wilt hangen en proberen ze je daar schuldig over te laten voelen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Jij moet ook gewoon quality time hebben met je vriendinnen.

vrienden-hangover

5. Middelpunt van de aandacht

Is het je wel eens opgevallen dat je partner altijd het middelpunt van de aandacht wil zijn en het constant heeft over wat voor grandioze dingen hij (of zij) heeft bereikt? Alle verhalen gaan altijd over hem en vaak zijn ze ook nog eens enorm aangedikt. Zijn hele omgeving denkt waarschijnlijk dat hij in een dikke bak rijdt, terwijl hij bij wijze van spreken niet eens een rijbewijs heeft.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!