neusspray-verslaving-gevolgen
Health

Dit zijn de serieuze gevolgen van verslaafd raken aan neusspray

Bij een fikse verkoudheid of griep kan een verstopte neus ontzettend irritant zijn. Een neusspray werkt daarvoor in de eerste instantie erg goed. Maar het langdurig gebruik van een neusspray kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. De spray is namelijk verslavend en zorgt op de lange termijn voor vervelende bijwerkingen. Wij vertellen je alles over de gevolgen van een neusspray verslaving.

Waarom werkt neusspray verslavend?

Een verstopte neus ontstaat doordat de slijmvliezen in je neus door een virus of infectie geïrriteerd raken en opzwellen. Een neusspray helpt deze zwelling te verminderen. In de drogist zijn verschillende soorten neusspray te koop. De sprays met een verslavende werking bevatten de werkzame stoffen xylometazoline of oxymetazoline.

Deze stoffen zorgen ervoor dat de opgezwollen slijmvliezen slinken en de bloedvaatjes in je neus vernauwen. Zodra je weer met de neussprays stopt, verdwijnt dit effect en zwellen de slijmvliezen weer op. Dit zorgt ervoor dat je de spray wilt blijven gebruiken. En daar zit het probleem: want na een tijdje raken de slijmvliezen door het gebruik van de spray beschadigt en is je neus permanent verstopt.

neusspray-verslaving-gevolgen

Wat zijn de gevolgen van een neusspray verslaving?

Het lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig. Maar de gevolgen van een neusspray verslaving kunnen groot zijn. Als je de spray langer dan 7 dagen gebruikt, raakt de neus zo gewend aan het gebruik dat deze zonder spray potdicht gaat zitten. Om vrij te ademen moet je de spray dus vaker en vaker gebruiken. Zo ben je uiteindelijk totaal afhankelijk van het gebruik.

Op de langere termijn beschadigt de spray zodanig je slijmvliezen, dat de neus vatbaar wordt voor bacteriën en virussen. Ook kunnen er wondjes ontstaan in het slijmvlies. Na het stoppen kan het maanden duren voordat dit weer heelt. Volgens KNO-arts Wytse Fokkens is de verslaving een serieus probleem: ‘onder een microscoop ziet het slijmvlies eruit als een grote schaafwond. Dat is (…) wel weer te herstellen, maar dat duurt in je neus heel erg lang.’

neusspray-verslaving

Hoe kom je van je verslaving af?

Als je eenmaal verslaafd bent aan neusspray, is het lastig om te stoppen. Je voelt je namelijk zonder spray erg benauwd. De slijmvliezen zijn zo opgezet dat je weinig lucht binnenkijgt. Als je nog niet zo lang verslaafd bent, kun je proberen om cold turkey te stoppen. Lukt dit niet? Ga dan naar de huisarts.

De huisarts helpt je met andere medicatie die de ontsteking in je neus remt. Of probeer de spray te verwisselen voor een natuurlijk hulpmiddel. Zo bestaat er ook een variant met alleen een zoutoplossing. Voor meer hulp en tips kun je kijken op de website stoppenmetneusspray.nl.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!