Life & Health

Beter te laat dan nooit: zo kom je van die neussprayverslaving af

neussprayverslaving afkomen
Foto: Freepik

Verslaafd aan neusspray: het klinkt niet erg logisch, maar meer mensen dan je zou denken zijn afhankelijk van het goedje. En dat is een stuk slechter voor de gezondheid dan het klinkt. Zo kan een verslaving leiden tot permanente beschadiging van de neus. Daarom is het verstandig om de spray alleen te gebruiken als je deze écht nodig is. Hoe ontstaat zo’n verslaving, en hoe kom je er weer vanaf? Womanly zocht het uit. 

Ontstaan van een neussprayverslaving

Neusspray is ontwikkeld voor gebruik tijdens een verkoudheid of griep. De spray zorgt ervoor dat het slijm in je neus oplost, zodat je weer vrij kan ademen. Dit kan erg prettig zijn om weer vrij te ademen, maar soms gebruiken mensen de spray te lang en ontwikkelen ze een chronisch verstopte neus.

De neusspray gaat het zwellen van de slijmvliezen door toedoen van een virus tegen. Maar gebruik je de spray langer dan 7 dagen achtereen, dan raakt je neus gewend aan het gebruik en zullen je slijmvliezen zonder de spray gezwollen blijven. Het gevolg? Alleen met de spray kun je nog vrij ademen, maar je slijmvliezen raken door het gebruik van de spray zo geïrriteerd dat er nare wonden ontstaan. Deze wonden zijn erg lastig weer te helen.

neussprayverslaving-stoppen

Hoe kom je van je verslaving af?

Ben je eenmaal verslaafd aan neusspray, dan is het lastig om te stoppen. Want zodra je stopt, zul je weer last krijgen van een verstopte neus. Om te stoppen met neusspray, zul je deze verstopte neus dus op de koop toe moeten nemen. Het beste is om cold-turkey te stoppen met de spray: dus in één keer helemaal stoppen. Dit is in het begin even erg vervelend, maar het werkt wel veruit het beste.

Een andere manier om van je verslaving af te komen, is om je neusspray in te wisselen voor een natuurlijke spray met bijvoorbeeld zeezout. Deze spray bevat geen kunstmatige stoffen zoals Xylometazoline die de slijmvliezen kunnen irriteren. Om je neus te laten wennen aan ademen zonder neusspray, kun je het beste met één neusgat beginnen. Zo kan deze wennen aan de nieuwe situatie.