nieuwe-anticonceptiepil-mannen
Life & Health

Nieuwe pil voor mannen schakelt zaadcellen tijdelijk uit

Een pil voor mannen om zwanger raken te voorkomen: voor veel vrouwen klinkt dit als muziek in de oren. Het zou tenslotte fijn zijn om als vrouw eens niet met anticonceptie bezig te hoeven zijn. Zeker omdat er veel nadelen aan de pil zijn die voor vervelende bijwerkingen kunnen zorgen. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een pil ontwikkeld die de zaadcellen tijdelijk lijkt uit te schakelen, waardoor er geen bevruchting plaats kan vinden. Het enige nadeel? Het is vooralsnog alleen bij muizen getest.

Anticonceptie pil voor mannen

Steeds vaker komen er geluiden op dat het nu maar eens tijd is voor de mannen om zich te bekommeren om de anticonceptie. Toch bestaan er over dit onderwerp nog uiteenlopende meningen van zowel mannen als vrouwen. Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, bleek dat 81% van de jonge vrouwen en 50% van de jonge mannen graag zou willen dat er een mannenpil op de markt komt.  Slechts 2% van de vrouwen vertrouwden de mannen niet als het aankomt op het nemen van de pil.

Hoewel er al veel onderzoeken naar zijn gedaan, schiet de productie van de mannenpil nog niet echt op. ‘Dat komt deels omdat potentiële anticonceptiva voor mannen veel veiliger moeten zijn en minder bijwerkingen mogen hebben,” zegt onderzoeker Lonny Levin tegen Scientias. “Mannen hoeven niet de gevolgen van een zwangerschap te ondervinden. Dit betekent dat mannen minder gewillig zijn een mannenpil met bijbehorende bijwerkingen te slikken.”

pil-voor-mannen

Tijdelijk verlamde zaadcellen

De nieuw ontwikkelde pil voor mannen is minder ingrijpend en heeft minder bijwerkingen dan zijn voorgangers. Deze pil geeft namelijk slechts een tijdelijk effect op de vruchtbaarheid, en hoeft alleen ingenomen te worden net voordat de de man met iemand het bed deelt. Het middel zou al na een half uur beginnen te werken en houdt zo’n 3 uur aan. Hierdoor zou de man zonder veel bijwerkingen elke dag opnieuw kunnen beslissen of hij vruchtbaar is of niet.

Op dit moment is de pil alleen nog op muizen uitgetest. Daar leek hij goede resultaten te geven. Maar de weg naar daadwerkelijk gebruik voor mensen is nog lang, zeggen de onderzoekers. De volgende stap is het uittesten op konijnen. Geeft dit ook positieve resultaten, dan kan het klinisch onderzocht worden op mensen. Toch zal het nog wel een paar jaren duren voordat de pil voor mannen echt bij de apotheek te koop is.

pil voor mannen test

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!