Style

Huidirritatie en viezigheid: waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen

nieuwe-kleding-eerst-wassen
Afbeelding: Sex and the City 2

Heb je net een leuke trendy outfit gekocht, dan wil je deze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk aan. Maar voordat je meteen in je nieuwe kleding over straat flaneert, is het belangrijk dat je de items eerst even in de wasmachine doet. Womanly legt uit waarom het verstandig is om je nieuwe outfit altijd eerst eventjes te wassen. 

Huidirritatie door nieuwe kleding

Je hebt het bij online aankopen vast wel eens meegemaakt: trek je je nieuwe kleding uit de zak, komt er tegelijkertijd een vieze chemische lucht mee. Met name de goedkopere kledingstukken kunnen soms erg penetrant ruiken. Deze geur is vaak afkomstig van de chemische middelen die tijdens het produceren van je kleding zijn gebruikt.

Voor zowel de hygiëne als de geur is het slim om je kleding eerst even te wassen, zodat de chemische stofjes uit je kleding gaan. Het is niet alleen prettiger voor je neus, maar ook beter voor je huid. Nieuwe kleding kan bepaalde allergenen bevatten, zoals verfstoffen, kleurstoffen of formaldehyde. Deze stoffen veroorzaken huidirritatie en allergische reacties bij mensen met een droge of gevoelige huid.

nieuwe-kleding-wassen-chemisch

Spijkerbroeken en lichte kleuren

Wil je het liefst zo weinig mogelijk chemicaliën in je kleding, kies dan bij voorkeur voor lichte kleuren. Volgens chemisch expert Sergé Leon bevat kleding met donkere kleuren namelijk een stuk meer chemische middelen dan lichte kleuren. Kies ook voor merken met een duurzaamheidskeurmerk: deze letten erop dat hun kleding met minder chemicalien wordt behandeld.

Spijkerbroeken, zeker als ze bij een kwaliteitsmerk zijn gekocht, kun je beter helemaal niet wassen, zegt Leon. Door je jeans regelmatig te wassen beschadig je de stof en maak je de pasvorm minder mooi. Bovendien gaat een spijkerbroek van goede kwaliteit een leven lang mee, als je deze goed onderhoud.

nieuwe-kleding-wassen-jeans

Duurzaam wassen zonder wasverzachter

Hoewel het verstandig is om je nieuwe kleding eerst te wassen voor het dragen, is het beter om ze daarna zo min mogelijk te wassen. Dat is niet alleen beter voor het behoud van de de kleding zelf, maar ook een stuk beter voor het milieu. Was je kleding daarom bij voorkeur in een handwasje en gebruik het liefst nooit wasverzachter of andere te chemische wasmiddelen. Door je kleding in de handwas te wassen voorkom je ook dat je kleding verkleurt.

Ook de droger is een grote boosdoener als het aankomt op het beschadigen van je nieuwe kleding. Droog je was daarom als het even kan op een droogrek. Met dit elektrische droogrek van de Action heb je binnen enkele uren alweer een droge outfit klaarliggen.

Elektrisch droogrek Action

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!