Beauty

No-poo methode: goed idee om je haar nooit meer te wassen met shampoo?

no-poo-haar-nooit-wassen-shampoo
Foto: Freepik

We kennen het allemaal: het eindeloze inplannen wanneer je je haar gaat wassen. Het moet wel passen in je wekelijkse schema en alle activiteiten die daarbij komen kijken. Daarnaast krijg je niet altijd het gewenste resultaat door shampoo en conditioner of krijg je een geïrriteerde hoofdhuid. Herken je dit en ben je het ook zat? Dan is de no-poo methode misschien iets voor jou. Een natuurlijke haarwasmethode waarbij je geen shampoo gebruikt en de natuurlijke oliën in je haar hun gang kunnen gaan.

No-poo methode uitgelegd

Om je eerst even een beeld te geven wat de no-poo methode inhoudt, leggen we dit kort uit. De no-poo methode is een methode waarin je je haar wast zonder shampoo. Je wast je haar alleen met natuurlijke ingrediënten, dit zijn vaak dingen die je thuis al in je keukenkastje hebt staan. Er zijn verschillende natuurlijke ingrediënten die je hiervoor kunt gebruiken. Ze reinigen allemaal je haar, maar zorgen ervoor dat de natuurlijke oliën niet weggewassen worden. Wat mer normale shampoo wel gebeurt.

Door natuurlijke haarverzorgingsproducten te gebruiken beschermt je de hoofdhuid tegen uitdroging. Een aantal ingrediënten waar je je shampoo door kan vervangen zijn: eieren, baking soda, kikkererwtenmeel, klei, zeepnoten, haarkruiden, kastanjes of alleen water. Maar naast een shampoo gebruik je natuurlijk ook een conditioner. Dit zijn producten die je kunt gebruiken in plaats van een conditioner: kruidenthee, vers gezette koffie, lijnzaadgel, havergel, donker bier, leave-in appelazijn of honing.

no-poo-zonder-shampoo-wassen-haren

No-poo resultaat: kennis is nodig

Mensen die de no-poo methode gebruiken geven aan dat hun haar gezonder en voller is en dat het haar sneller groeit. Ook hebben ze minder last van dingen als roos en een jeukende hoofdhuid. Daarnaast is het beter voor het milieu en je hebt nooit meer chemische middelen in je haar. De echte fanatiekelingen geven aan hun haar maar één keer in de tien dagen te wassen op deze manier. En ook mooi meegenomen, het scheelt enorm in de centen. Want shampoo en conditioner kan tegenwoordig aardig wat kosten.

Om deze methode te gebruiken moet je er eerst wel echt kennis over opdoen. Het vergt wat online leeswerk en het is ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is verstandig om je gewone wasroutine af te bouwen, zowel de shampoo als hoe vaak je het wast. Dan kan je een natuurlijke shampoo nemen of een shampoobar bijvoorbeeld. Zo ga je steeds een stapje verder, totdat shampoo verleden tijd is. Een toekomst zonder shampoo, dat zou nog eens wat zijn. Wij zijn in ieder geval al erg benieuwd!