Health

De belangrijke reden waarom je nóóit koffie voor het ontbijt moet drinken

https://womanly.nl/?p=17703&preview=true
Afbeelding: Unsplash

Een kopje koffie in de ochtend: voor de meeste mensen is dit een essentieel begin van de dag. Of je nou koffie met havermelk of ijskoffie drinkt, een ‘bakkie pleur’ voor het ontbijt is voor veel mensen een heus ritueel. Helaas blijkt koffie voor het ontbijt veel minder gezond dan we denken. Womanly bespreekt de reden waarom je beter nooit een kopje koffie voor het ontbijt kunt drinken.

Koffie drinken onderzocht

Een kopje koffie zodra je wakker wordt: het is voor veel mensen een vast ochtendritueel. Hoewel koffie nogal zwaar op de maag kan vallen en ervoor zorgt dat je na het drinken meteen een sprintje naar het toilet trekt, drinken de meeste koffielovers hun favoriete drankje voor het ontbijt. Uit onderzoek van de University of Bath blijkt nu dat het nuttigen van een kopje koffie voor het ontbijt geen gezonde keuze is.

De wetenschappers onderzochten 29 deelnemers op hun lichamelijke reacties na het drinken van koffie voor of na het ontbijt. De deelnemers ondergingen drie situaties. In de eerste situatie kregen de proefpersonen na een nacht slapen een suikerhoudend drankje. In de tweede situatie werden ze ’s nachts om de 5 minuten wakker gemaakt en kregen ’s ochtends een zoet drankje. In de derde situatie werden ze ook ’s nachts wakker gemaakt, maar kregen ze ’s ochtends eerst koffie en daarna een suikerhoudend drankje.

reden-koffie-nooit-ontbijt

Koffie ongezonder vóór het ontbijt

Na elke situatie werden bloedmonsters van de deelnemers genomen. Wat bleek? Een verstoorde nachtrust zorgde niet voor een verhoogde insulinereactie in het bloed, hoewel uit eerdere onderzoeken werd geconcludeerd dat een slechte nacht wel degelijk invloed op je metabolisme heeft. Uit dit onderzoek bleek dit effect dus niet gemeten.

Wat wel een grote invloed op de insulinelevels van de deelnemers had, was het kopje koffie dat de deelnemers voor het ontbijt dronken. De koffie zorgde voor een verhoogde bloedglucose respons op het ontbijt van maar liefst 50%. Met andere woorden: de koffie beperkt het vermogen van je lichaam om de suikers in je ontbijt te verwerken. De wetenschappers raden dan ook aan om eerst iets te eten voordat je je dagelijkse koffie nuttigt en om je koffie zonder suiker te drinken.

reden-koffie-nooit-ontbijt

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!