nostalgische-spullen-vroeger-thuis
Living

Deze 7 nostalgische spullen had je vroeger thuis

Een paar decennia geleden zag het leven er heel anders uit. We hadden geen mobieltjes en het woord influencer had een heel andere betekenis. Soms missen we die goede oude tijd wel eens, waarbij niet iedereen urenlang op Instagram zat en je maar op goed geluk moest wachten op je afspraak die te laat was. Geen wonder dat vintage items weer helemaal hot zijn. Vandaag kijken we terug naar de nostalgische spullen die jij of je ouders vroeger thuis hadden staan. 

1. De draaitelefoon

We geven toe: ondanks onze lichte verslaving zijn we erg blij met de mobieltjes van tegenwoordig. We kunnen ons nauwelijks meer een leven voorstellen zonder het gemak van de smartphone en het internet.

De draaitelefoon van vroeger is een apparaat uit de collectie nostalgische spullen dat de jongste generatie waarschijnlijk alleen van films kent. Het omslachtige gedoe met de draaischijf, de ontbrekende nummerherkenning en het massieve apparaat maakte het plegen van een telefoontje een hele ervaring.

nostalgische-spullen-vroeger-thuis-draaitelefoon

2. De koffiemolen

Niks was vroeger heerlijker dan de keuken inlopen terwijl je moeder de koffie aan het malen was. De geur van versgemalen bonen was het symbool voor een nieuwe frisse ochtend en een gezellig ontbijt.

De Nespresso cupjes van tegenwoordig zijn dan misschien heel handig, het gezellig gevoel geven ze niet. Het malen van de koffie is een typisch ochtendritueel dat direct een beetje heimwee oproept naar de gezelligheid van vroeger. Voor de authentieke koffielover bestaan de koffiemolens trouwens nog steeds, ook al zijn ze nu meestal elektrisch.

nostalgische-spullen-vroeger-thuis-koffiemolen

3. De floppy disk

Dat gekke platte vierkante schijfje waarvan niemand echt begreep hoe het werkte: de floppy disk was lange tijd het toppunt van de moderne beschaving. Je schoof hem in de computer om digitale gegevens op te slaan of om een spelletje te kunnen spelen.

De laatste floppy disks werden nog in 2011 gebruikt. Het schijfje werd al vanaf 2000 langzaamaan vervangen door de usb stick die veel meer data tegelijkertijd kon opslaan. Tegenwoordig is de floppy disk nergens meer te gebruiken en komt het in het archief van nostalgische spullen.

nostalgische-spullen-vroeger-thuis-floppy-disk

4. Overal gehaakte kleedjes

Liep je bij je grootouders de woonkamer binnen, dan struikelde je over de gehaakte kleedjes. Op de tafel, de bankleuning, het dressoir en soms zelfs voor het raam: kleedjes waren dé interieurtrend van vroeger.

Meestal diende de (zelfgemaakte) kleedjes ter bescherming van de meubels waar ze op lagen. Een goed voorbeeld van ouderwetse zuinigheid, Ikea bestond tenslotte nog niet, en de meubels gingen vaak een paar generaties mee. In deze tijd nog niet eens zo’n slecht idee.

nostalgische-spullen-vroeger-thuis-kleedjes

5. Gezellige bordspelletjes

Misschien speel je tijdens de kerstvakantie nog steeds graag een goed bordspelletje. De meeste bordspellen zijn tegenwoordig vervangen door een digitale variant, zoals een online versie van Risk of de Wordfeud app in plaats van Scrabble.

Wie herinnert zich nog de enorme frustratie als je pion bij Mens Erger Je Niet door je broertje van het bord af werd gemieterd, nét voordat je de eindstreep haalde? Goed voor de familiebanden waren deze spellen niet altijd, maar knus was het wel.

nostalgische-producten-bordspel

6. Knikkers en Flippo’s

Goed voor urenlang speelplezier én een efficiënte les in de beginselen van de economie: het ruilen van knikkers en flippo’s was een serieuze handel op het schoolplein. Dit speelgoed is met stip onze favoriet als het gaat om nostalgische spullen.

De knikkers werden zorgvuldig opgeborgen in een stoffen zakje en de flippo’s in een plastic map met kleine vakjes. Het in handen krijgen van een limited edition item was een magisch gevoel dat we ons tot de dag van vandaag nog kunnen herinneren. Toch die map maar weer eens van zolder halen.

nostalgische-spullen-flippos

7. De telefoongids

Uiteraard mag de klassieker onder de nostalgische spullen in huis niet ontbreken. Ons huidige digitale adresboek verbleekt bij dit enorme boekwerk van flinterdunne pagina’s met afgevende zwarte inkt waarbij letterlijk elke persoon met zijn telefoonnummer en huisadres beschreven stond.

Het loeidikke telefoonboek zorgde voor veel vermaak. Hoewel de telefoongids tegenwoordig nog wel online bestaat, was het bladeren  Gelukkig ondervonden de meeste mensen alleen last van ‘grappige’ telefoontjes: zo bieden wij met terugwerkende kracht onze excuses aan voor alle meneren en mevrouwen Poepjes.

nostalgische-voorwerpen-telefoongids

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!