Food & Drinks

Deze 5 noten zijn super gezonde vitaminebommen

noten-super-gezonde-vitaminebommen
Waarom noten super gezonde vitaminebommen zijn (afbeelding: Unsplash)

Noten worden al eeuwenlang gegeten vanwege hun smaak en voedingswaarde. Ze zijn niet alleen heerlijk als snack, maar ook een geweldige bron van gezonde voedingsstoffen. Naast essentiële vetten en mineralen bevatten noten ook veel vitamines die belangrijk zijn voor een optimale gezondheid. In dit artikel bespreken we de top vijf noten die super gezonde vitaminebommen zijn. 

1. Amandelen

Amandelen zijn niet alleen rijk aan eiwitten en gezonde vetten, maar ook een uitstekende bron van vitamine E. Met een handjevol amandelen heb je bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E binnen. Deze vitamine is een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van cellen tegen schade en het bevorderen van een gezonde huid.

Daarnaast zijn amandelen een bron van magnesium, mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor. De wonderlijke noten zijn ontzettend goed voor je hart. Een handjevol (ongezouten) amandelen kan je cholesterol aanzienlijk verminderen. Let er wel op dat je bruine amandelen neemt: de vitaminen zitten met name verstopt in de schil.

noten-amandel

2. Walnoten

Walnoten zijn een geweldige bron van meervoudig onverzadigde vetten, omega-3-vetzuren en vitamine E. De omega-3-vetzuren in walnoten, zoals alfa-linoleenzuur (ALA), hebben ontstekingsremmende eigenschappen en zijn gunstig voor de gezondheid van het hart.

Daarnaast bevatten walnoten ook vitamine B6, die essentieel is voor een goede hersenfunctie en het reguleren van de stemming. Ook helpen walnoten het hongergevoel te voorkomen en vet te verbranden. Een handjevol walnoten past dus perfect bij een gezond voedingsschema.

noten-walnoot

3. Cashewnoten

Cashewnoten zijn zacht en romig van smaak en zitten vol met voedingsstoffen. Ze bevatten een goede hoeveelheid vitamine K, die een rol speelt bij de bloedstolling en het behoud van gezonde botten.

Bovendien zijn cashewnoten een uitstekende bron van vitamine B5, ook wel bekend als pantotheenzuur, dat helpt bij het vrijmaken van energie uit voedsel en de productie van hormonen en cholesterol. Ook bevatten cashewnoten een grote hoeveelheid koper, wat je lichaam onder andere nodig heeft om melanine, ook wel huid- en haarpigment, aan te maken.

noten-cashew

4. Pecannoten

Pecannoten zijn door hun zoete smaak bij veel mensen favoriet. Deze noten zijn rijk aan verschillende vitamines, maar blinken vooral uit in vitamine B1, belangrijk voor een gezond zenuwstelsel en een goede spijsvertering.

Bovendien bevatten pecannoten vitamine E en vitamine A, die beide krachtige antioxidanten zijn en de cellen beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevatten pecannoten meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan andere noten, wat je cholesterol verlaagt.

noten-pecannoot

5. Pistachenoten

Pistachenoten zijn ontzettend goed om te eten als je graag wat kilo’s kwijt wilt. Deze noten bevatten een stuk minder calorieën dan andere noten, en zitten bovendien boordevol antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetzuren, die met name bijdragen aan het verbranden van buikvet.

Let er bij alle soorten noten wel op dat je altijd kiest voor de ongezouten versie. Door het toegevoegde zout en vet zijn de noten meteen een stuk minder gezond. Eet ook niet teveel noten: een klein handje per dag is voldoende om van de gezondheidseffecten te profiteren.

noten-pistache

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!