nutri-score-betrouwbaar-gezond
Life & Health

Hoe betrouwbaar en gezond is de Nutri-Score nou werkelijk?

Je ziet het tegenwoordig op veel verpakkingen in de supermarkt: het icoontje met de gekleurde letters. De Nutri-Score is een zogenaamd ‘voedekeuzingslogo’ dat je laat zien welke producten een gezonde keuze zijn, en welke niet. De score is ontwikkeld om consumenten snel te informeren over deze voedingswaarde van etenswaren. Maar hoe betrouwbaar is de score eigenlijk, en zijn de ‘gezonde’ producten wel echt zo gezond? 

Nutri-Score niet altijd duidelijk

Ondanks het wijdverspreide gebruik van de Nutri-Score, is er kritiek ontstaan over de betrouwbaarheid van de score als het gaat om het maken van gezonde voedingskeuzes. De score bestaat uit de letters A (gezondste keuze) tot en met E (minst gezonde keuze). Je zou dus denken dat een product met de A score bij uitstek een gezond product is. Dit is alleen niet altijd het geval, wat tot verwarring of misleiding bij de consument kan leiden.

Maar hoe kan het dat sommige producten als ‘gezond’ worden bestempeld, terwijl ze dit eigenlijk niet zijn? De score wordt berekend op basis van  de positieve en negatieve voedingswaarden van het product. Deze positieve en negatieve elementen worden vervolgens als een rekensom bij elkaar opgeteld, en het resultaat wordt omgezet in de letter score. Zo kan een kant-en-klaar pizza met groenten maar ook zout en verzadigd vet toch de ‘A’ score krijgen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NU.nl (@nu.nl)

Niet in de schijf van vijf

De Nutri-Score is een internationale richtlijn, en daarom wijken de criteria of een product gezond is of niet wel eens af van de Nederlandse ideeën over gezonde voeding. Volgens het Voedingscentrum is het daarom belangrijk om altijd eerst te kijken of het product ook in de Schijf van Vijf voorkomt. De Schijf van Vijf werkt namelijk met een ander systeem dan de Nutri-Score. Als een product wel veel groenten bevat maar ook veel zout, dan wordt deze niet als gezond bestempeld.

Een goede Nutri-Score betekent dus niet dat het product ook echt gezond is. Desondanks heeft het wel zin om naar de Nutri-Score te kijken als je al weet dat het product niet perse gezond is. De score geeft namelijk wel goed aan welk product het gezondst is in vergelijking met soortgelijke producten. Zo bevat het ene pak cornflakes een stuk meer suiker dan het ander, en kan de score je helpen om de meest gezonde optie te kiezen. Over het algemeen geldt:  kijk kritisch naar de voedingswaarden en kies met je eigen gezonde verstand.

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!