o-my-bag-appelleer-blackfriday-alternatief
Foto: Insta O My Bag
Style

O My Bag: tassen van appelleer en uniek Black Friday alternatief

Wij zijn al een tijdje fan van het Nederlandse merk O My Bag. Niet alleen omdat ze prachtige tassen in de collectie hebben maar ook om hun bijzondere visie. Oprichtster Paulien Wesselink streeft naar een betere wereld en dit vertaalt ze door in haar tassenlijn. Deze pareltjes worden op een duurzame manier gemaakt in India. Daarnaast heeft ze vorig jaar een veganistische appelleer collectie uitgebracht en komt het merk met een origineel alternatief voor Black Friday. Genoeg redenen dus om Paulien zelf te spreken. 

Tassenwinkel aan de Ceintuurbaan

Eind oktober kon Womanly nog net op de valreep de eigenaresse van O My Bag, Paulien Wesselink, spreken. Twee dagen later ging ze namelijk met zwangerschapsverlof. Toen ik haar ontmoette viel het mij meteen op dat deze hoogzwangere dame een echte powervrouw is die vol met energie zit. Dat was bij mij wel anders in de laatste zwangerschapsweken kan ik je vertellen. Paulien liet me de winkel, die tevens naast haar kantoor zit, zien en gaf de medewerker achter de kassa een warme hug.

Mooi om te zien hoe ze haar medewerkers met volle respect begroet. Met alle trots showt ze haar tassencollectie aan mij in de winkel aan de Ceintuurbaan. Dit is één van de twee winkels in Nederland. De andere zit in de Wolvenstraat (9 straatjes). Alle tassen zijn plantaardig gelooid en chloorvrij. Daarnaast probeert ze steeds nieuwe duurzame productiemogelijkheden uit. Zo is er nu een tassenlijn van appelleer. Hoe tof is dat! Daarover vertellen we je later meer.o-my-bag-winkel

Het prachtige verhaal van O My Bag

Om het bijzonder verhaal van Paulien te mogen horen, zochten we een rustig plekje in een koffie tentje. Deze fris en fruitige ondernemer van 38 jaar heeft 2 jongetjes en daarbij is dus nog een derde doerakje onderweg. De busy mom zit niet stil want ze heeft vorig jaar de Veuve Clicquot Bold Future Award (prijs voor jong aanstormend talent) gewonnen.

In 2010 is Paulien gestart met werken aan O My Bag en een jaar later in 2011 werd het merk gelanceerd. Toen deze inspirerende onderneemster geschiedenis studeerde en stage ging lopen bij buitenlandse zaken kwam ze erachter dat ze het qua inhoud en ontwikkeling heel interessant vond. Toch viel het haar tegen dat je ver van de mensen afstaat en dit paste simpelweg niet bij haar.  Daarnaast kriebelde het ondernemerschap bij Paulien en had ze een grote liefde voor tassen.

o-my-bag-appelleer-greenday

De start van een nieuwe tassenlijn

1+1= 2 zou je denken en zo ontstond dan ook het geweldige idee voor een tassenlijn van O My Bag. Paulien startte het avontuur met een vriendinnetje van haar studie. Daarmee ging ze 8 weken naar India om verschillende leerlooiers te bezoeken. In Nederland hadden ze namelijk al samples op gevraagd, maar deze waren niet van goede kwaliteit. Ik vroeg me vooral af hoe je zo’n zoektocht begint ” Je googelt gewoon letterlijk naar de woorden leerlooiers in India en kijkt waar je terecht komt”, aldus Paulien.

Hier waren de dames wel even zoet mee, want de ene na de andere sample moest worden gecheckt en je moet ook goed ondervinden welk bedrijf serieus is. Helaas hadden de vriendinnen na 3 maanden nog steeds niet het juiste bedrijf gevonden die de tassen voor hun konden maken. De vriendin haakte af door alle onzekerheid van een niet stabiel inkomen. Voor Paulien gaf het juist de drive om verder te gaan totdat het lukte en dat heeft haar ontzettend veel moois opgebracht.

o-my-bag-tassencollectie

Eerlijke handel en donaties aan India

Ik vroeg aan Paulien waarom de keuze juist is gevallen op India. ”Ik vind een eerlijke handel mega belangrijk. Hoe fijn is het om de mensen daar van werk te voorzien zodat ze kunnen zorgen voor hun gezin. Vooral in een gebied waarin weinig werkgelegenheid is. Juist in de mode-industrie kan je daarin het verschil maken. Daarnaast is het ook super mooi om te reizen en andere culturen te leren kennen. In India wordt veel leer verwerkt en het is handig dat ze er Engels spreken”.

Werknemers kregen eerlijke lonen voor het maken van de tassen van O My Bag en de productie gebeurt in een veilige werkomgeving. Dat laatste kan Paulien beamen want ze is al een paar keer in India geweest. Elk jaar doneert O My Bag 1 procent van de jaarlijkse omzet aan lokale projecten in India. Wat een ontzettend mooi initiatief! Als je een tas koopt, ben je dus ook nog eens goed bezig.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door O My Bag (@omybagamsterdam)

Tassencollectie van appelleer

O My Bag is zoals je dus al eerder las een merk met sociale en duurzame waarden. Leer is over het algemeen een vervuilend product. Daarom is er voor gekozen om verantwoord leer te gebruiken dat chroomvrij is en niet vol zit met chemicaliën. Paulien: ”O My Bag heeft altijd al bewuste kopers gehad. Naast dat een tas duurzaam is, moet hij natuurlijk ook mooi zijn. Je moet kunnen concurreren met een Marc Jacobs van deze tijd. Het is een merk met een mooi verhaal, maar moet niet in de wereldwinkels te vinden zijn”, aldus Paulien.

Veel klanten zijn vegan en vroegen zich af of er ook een vegan collectie zal komen. Paulien wilde geen nepleren producten in haar assortiment wat je ook bij de H&M en ZARA tegenkomt. Dat is van plastic en nog slechter voor het milieu. Daarom deed ze onderzoek in de fruitjuice industrie. Je kunt het zo gek niet bedenken maar er bestaan tassen van o.a. maisleer en cactusleer. Dit wordt in Rotterdam gemaakt. Toch bleken de samples hiervan niet mooi en stevig genoeg te zijn en heeft ze de tassen van appelleer laten maken in Italië.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door O My Bag (@omybagamsterdam)

Proces van het appelleer

De pitjes en steeltjes van de appel worden in dit proces verpulverd en daarbij tot een poeder gemaakt. Hier wordt een goedje van gecreëerd en dit wordt uitgerold en verstevigd aan de onderkant met stof, viscose en pioen. Dit geeft de stevigheid die je nodig hebt. Paulien heeft mij een tas van appelleer laten zien in de winkel en het verschil met een lederen tas is haast niet te zien. Wat een prachtige tassen. Vorig jaar is deze collectie gelanceerd en het loopt mega goed.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door O My Bag (@omybagamsterdam)

Green day: uniek alternatief voor Black Friday

Het concept van Black Friday is niet helemaal passend bij de visie van O My Bag. Paulien: ”In het verleden hebben we dit weleens gedaan, maar daarmee zijn we opgehouden. We hebben niet vaak sale omdat we niet met seizoenen werken. Normaal gesproken in de mode-industrie werk je met seizoen van 6 maanden, vervolgens doe je die collectie in de uitverkoop en breng je een nieuw assortiment uit”. Bij O My Bag blijven de tassen in de collectie. Elk seizoen is er wel iets nieuws, maar gelukkig gaan de mooie tassen er niet uit.

Het duurzame merk heeft als alternatief ‘Pre-Loved & Perfectly Imperfect‘ geïntroduceerd. Heb jij een pre-loved tas van O My Bag die al jaren lang onderin de kast ligt en doe je er niks mee? Deze kan je dan terugbrengen en ruilen voor een andere tweedehandse tas. Ook kun je er voor kiezen om een nieuwe tas uit te zoeken met korting. De perfectly imperfect tassen zijn zo op het eerste oog nog helemaal perfect, maar hebben een kleine afwijking (zoals bv een los stikseltje) om hem voor de volle pond te verkopen.

o-my-bag-pre-loved-tas

Waar is O My Bag te koop?

O My Bag heeft maar liefst 350 verkooppunten wereldwijd. 70 procent daarvan wordt verkocht in het buitenland en 30 procent in Nederland. Daarnaast liggen ze in de Bijenkorf en kun je ze vinden op de website van de Bijenkorf.

Natuurlijk worden ze ook verkocht online op omybag.nl. Benieuwd naar de gehele collectie en wil je de tassen eerst even in real life zien? Het merk heeft twee eigen winkels in Amsterdam. Bezoek daarvoor de sfeervolle Wolvenstraat (9 straatjes) of de altijd gezellige Ceintuurbaan.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!