ochtendhumeur-vroeg-opstaan
Health

Zo overleef je makkelijk elke ochtend bij een flink ochtendhumeur

Ben jij iemand die na een goede nacht slaap wakker wordt met een knaller van een ochtendhumeur? Je bent lang niet enige: bijna de helft van de Nederlanders zegt te lijden aan een flinke dosis chagrijnigheid na het opstaan. Toch is zo’n ochtendhumeur niet bepaald gezellig voor je huisgenoten. Hoe overleef je de ochtend op een fijne manier als je eigenlijk totaal geen ochtendmens bent?

Ochtendhumeur en vroeg opstaan

Voor de mensen die kampen met een ochtendhumeur, is er niets irritanter dan wakker worden naast een wél vrolijk ochtendmens. Deze vroege vogels staan het liefst bij het ochtendgloren al te stuiteren naast het bed, en maken als het even kan ook nog zoveel lawaai dat het onmogelijk is om te doen alsof je nog lekker in dromenland bent. Toch heeft vroeg opstaan wel degelijk zijn voordelen: het schijnt beter te zijn voor je algemene gezondheid en het geeft je bovendien meer tijd in je dag.

Hoe geniet je dan toch van de ochtend, zelfs als je er absoluut niet van houdt? Volgens wetenschappers maken een aantal aanpassingen aan je ochtendroutine het opstaan een stuk makkelijker. Zo helpt het om ’s ochtends daglicht in je kamer te laten of een wake-up light te gebruiken. Ook helpt het om meteen na het opstaan even te bewegen, en vooral niet in je bed te blijven scrollen op Instagram. Lastig, we weten het, maar het doet wonderen voor je humeur.

ochtendmens-ochtendlicht

Geen koffie, wel een koude douche

Om het nog vervelender te maken: het drinken van koffie geeft je humeur tijdelijk een goede boost, maar zorgt er daarna juist voor dat je je fysiek en mentaal weer slechter voelt. Probeer daarom in plaats van koffie wakker te worden met een koude douche. Het is even wennen, maar een koude douche zorgt op de lange termijn voor een beter humeur en is bovendien super gezond.

Het doorvoeren van deze veranderingen zal in het begin niet aangenaam zijn, zeker als de ochtend al niet je beste vriend is. Sommige mensen zijn nou eenmaal van nature energieker in de ochtend dan in de avond. Toch zullen de tips je helpen om de dag met een beter humeur te beginnen. Dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor de mensen om je heen.

vroeg-opstaan-ochtendmens

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!