Health

Zo haal je meer uit je ochtendroutine (en dit moet je absoluut niet doen)

ochtendroutine-dit-niet-doen
Foto: Unsplash

Wakker worden is één van de vervelendste dingen, volgens veel mensen. Terwijl het begin van je dag zo belangrijk is. Je ochtendroutine heeft hier enorm veel invloed op. Wanneer je de dag goed begint zet dat de hele toon voor die dag. Wij leggen bij deze uit wat je absoluut niet moet doen om je dag te beginnen en hoe je met een aantal tips het meeste uit je ochtendroutine haalt. Om zo gerust aan je dag te beginnen en minder stress te ervaren in je dagelijkse leven.

Niet snoozen, wel sporten

Je moet nooit, maar dan ook nooit snoozen. Snoozen wordt dan ook wel de wekker uit hel genoemd. Door te snoozen voel je je niet meer uitgerust. Sta meteen op en start je dag. Het eerste wat vele mensen daarna doen, is hun telefoon pakken en alles checken. Laat dit voortaan achterwege. Zo ga je namelijk appjes en mailtjes lezen over allerlei dingen die je nog moet doen. Hier wordt je alleen maar gestrest van en zo wordt de toon van de dag meteen gezet.

Maak zodra je het bed uitkomt meteen het bed op. Opgeruimd staat netjes zeggen we dan maar. Waarschijnlijk heb je de avond van te voren tegen jezelf gezegd dat je bepaalde dingen wilde doen. Zoals sporten of een lekker ontbijtje maken. Stel dit dan ook niet uit tot een ander moment, doe dit meteen. Hierdoor voel je je veel beter en productief. Begin je dag dan ook niet met een kop koffie, maar met een glas water. Zorg voor een echt ritme, zodat je alles op automatische piloot kan doen en niet hoeft na te denken.

ochtendroutine-dit-niet-doen-

De perfecte ochtendroutine

De perfecte ochtendroutine begint eigenlijk al de avond ervoor. Zorg dat je een opgeruimde kamer hebt, leg de dingen die je nodig voor de volgende dag hebt alvast klaar en maak een to-do lijstje. Zet je wekker dan vroeg zodat je genoeg tijd hebt in de ochtend en snooze wanneer je wakker wordt nooit meer. Want ‘you snooze, you lose’. Laat je telefoon achterwege en ga even rechtop zitten, haal een aantal keer goed adem en denk na over wat je die dag allemaal wilt doen.

Zorg ervoor dat je een bepaalde activiteit elke ochtend doet. Zoals een rondje lopen, naar de sportschool, 10 bladzijden lezen, etc. Zo creëer je een ritme en dat vinden je hersenen fijn. Eet daarna een goed voedend ontbijt wat niet al te zoet is. Bak bijvoorbeeld een ei, neem yoghurt met fruit en muesli of eet je van te voren gemaakte ‘overnight oats’. Door een routine te creëren die jij fijn vindt, is opstaan helemaal niet meer erg. Probeer er niet al te erg in door te slaan. We blijven ook gewoon mensen die soms iets langer willen blijven liggen.

-ochtendroutine-dit-niet-doen