Health

Okselzweet snuiven zou kunnen helpen tegen sociale angsten

okselzweet-snuiven-sociale-angsten

Zweet is nou niet meteen datgene waar we een hele positieve associatie mee hebben. Het stinkt en kan je kleding er aardig mee verpesten. Gelukkig hebben wij dan wel weer een paar goede tips om gele zweetvlekken uit je kleding te verwijderen. Normaal gesproken blijf je het liefst zo ver mogelijk bij iemand vandaan, die een geurtje om zich heen heeft hangen. Behalve wanneer je last hebt van een sociale angststoornis. Volgens Zweedse onderzoekers werkt de geur van okselzweet dan namelijk kalmerend.

Okselzweet medicijn tegen sociale angst

Via RTL nieuws kwamen dit opvallende nieuwtje tegen. Zweedse wetenschappers vroegen vrijwilligers om okselzweet te doneren. Hieraan konden sociaal angstige vrouwen vervolgens aan ruiken. Gek genoeg werden de vrouwen hier heel rustig van en had het dus een kalmerend effect, schrijven verschillende media, waaronder de BBC.

Een deel van de vrijwilligers verzamelde zweet tijdens het kijken van een enge film en een ander deel tijdens een vrolijke film. Vrouwen met een angststoornis kregen dus twee verschillende soorten zweet te ruiken. ‘vrolijk zweet’ of ‘horror zweet’. Uiteindelijk merkte geen van de vrouwen verschil bij het soort zweet. De proefpersonen waren 48 vrouwen met een sociale angst. Wat dit precies inhoudt? Hierbij kun je denken aan bang zijn voor kritiek of afwijzing.

oksel-ruiven-onderzoek-zweet

Onderzoek nog wel in kinderschoenen

Een deel van de proefpersonen rook aan de zweetmonsters en een ander deel rook aan placebo monsters (schone lucht). Alle vrouwen deden aan mindfulness naast het volop snuffelen aan zweet of nep zweet. De proefpersonen die te maken hebben met echt zweet, hadden een veel beter resultaat bij de therapie.

Uit het BBC artikeltje is het helaas niet duidelijk hoe dit dan precies werd gemeten. Wel hebben ze een idee hoe het zal komen. De geur van zweet activeert namelijk hersencellen die met emoties in verbinding staan. De wetenschappers gaan nu verder alles onderzoeken. Nog even wachten dus met enthousiast snuffelen aan andermans oksel. Wij zien het sowieso nog niet helemaal zitten als we eerlijk zijn.