Life & Health

Dikmaker of juist niet: hoe gezond is olijfolie?

olijfolie dikmaker of gezond

Olijfolie wordt vaak aangeraden als een gezond alternatief voor boter. Heb je het voornemen om gezonder te eten, dan is het advies dus om voortaan alleen nog maar dit plantaardige vet te gebruiken. Maar wat maakt olijfolie nou zo gezond, en is het waar dat je niet dik kunt worden van het goudgele goedje? 

Gezondheidsvoordelen van olijfolie

Het klinkt misschien gek: een (plantaardig) bereidingsvet dat eigenlijk heel gezond is. Toch is olijfolie een erg goede toevoeging aan een gezond dieet, en kan het zelfs het risico op een aantal ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten, verkleinen. Uit een studie van Amerikaanse onderzoekers blijkt namelijk dat mensen die regelmatig olijfolie in hun salades eten of ermee bakken, tot 20% minder kans op hart en vaatziekten en 17% minder kans op kanker hebben.

Olijfolie bestaat voor 70% uit enkel onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet staat bekend om zijn positieve gezondheidseffecten. Zo verlaagt het het zogenaamde LDL- cholesterol, wat zorgt voor een daling in het risico op hart en vaatziekten.  Bovendien wordt de gouden olie gezien als een krachtige antioxidant omdat deze rijk is aan vitamine E. Volgens onderzoekers geeft 40 gram van het goedje per dag het meest gunstige resultaat voor je gezondheid.

olijfolie-dikmaker-gezonheidsvoordelen

Dik worden van olijfolie?

In de eerste instantie klinkt het (overmatig) consumeren van (plantaardig) vet als een manier om aan te komen. Toch is olijfolie volgens veel mensen geen dikmaker, zelfs niet als je meer dan de aanbevolen 40 gram vet per dag eet. Het nuttigen van deze olie zou zelfs mensen helpen om af te slanken: volgens onderzoek helpt het bij het afbreken van het in het lichaam opgeslagen vet. Toch is het laatste woord hierover nog niet gezegd: op het internet zijn er ook online bronnen te vinden die menen dat je er wel degelijk van aankomt.

Wat wel vast staat, is dat het inwisselen van je pakje roomboter voor een teug olijfolie sowieso een goed idee is. Het heeft veel gezondheidsvoordelen en is bovendien een heerlijke toevoeging aan veel gerechten. Gebruik je het ook om te bakken? Let er dan op dat je geen Extra Vierge gebruikt. Deze variant kan bij verhitting boven de 180 graden ongezonde stoffen uitscheiden.

olijfolie-gezondeidsvoordelen-koken