Living

Deze verrassende dingen kun je allemaal schoonmaken met olijfolie

olijfolie-schoonmaken-verrassende-dingen
Foto: Freepik

We hebben allemaal wel olijfolie in huis. Soms zelfs meerdere soorten, omdat de ene goed is om te bakken en de andere juist voor het maken van dressings. Maar wist je dat je het voor veel meer dingen kunt gebruiken? Zoals schoonmaken. Dat is wel het laatste waar je aan had gedacht. Maar in plaats van het kopen van allerlei middelen voor het schoonmaken, kun je heel goed olijfolie gebruiken.

Olijfolie op gietijzer en roestvrijstaal

Als je een goede pan hebt van roestvrijstaal wil je die je hele leven blijven gebruiken. Het is tenslotte veel beter dan al die pannen met een aanbaklaag. Maar als er toch iets aanbakt, hoe maak je deze dan het beste schoon? Liever niet met zeep, want dat tast het laagje aan dat je opbouwt door de olie die je gebruikt. Heel simpel: door een scrub te maken van zeezout en olijfolie. Het zout reinigt en de olie herstelt de natuurlijke aanbaklaag weer.

Roestvrijstaal kan na verloop van tijd dof worden en dat is niet echt mooi natuurlijk. Maar je kunt het heel eenvoudig weer laten glanzen met dit natuurlijke middel. Reinig eerst het oppervlak met een beetje azijn zodat het vet verwijderd wordt. Wrijf daarna in met wat olijfolie op een velletje keukenpapier en wrijf na met droog keukenpapier. En voilà, het glanst weer zoals vroeger.

leer-schoonmaken-olijfolie

Leer en hout schoonmaken met olijfolie

Leer is een levend product wat na verloop van tijd kan uitdrogen. Dan komen er krasjes en barstjes in het leer. Je moet dit dus blijven voeden om mooi te houden. En ook daar komt de olijfolie van pas. Je druppelt wat van de olie op een doek en wrijft het er mee in. Je zult zien dat de krasjes zullen verdwijnen. Als je een heel meubelstuk wilt behandelen, probeer het dan eerst even op een klein stukje. Dan weet je zeker dat het leer er goed op reageert en niet verkleurt.

Ook hout kan na verloop van tijd dof worden. Zelfs als je het regelmatig schoonmaakt. Probeer het dan eens schoon te maken met olijfolie. Hiervoor meng je twee delen citroensap of azijn met een deel olie. Doop een zachte doek in het middel en wrijf het schoon. Je zult zien dat de doffe glans snel verdwijnt en je meubels er weer als nieuw uit gaan zien.

zilver-schoonmaaktips-olijfolie

Zilver

Uiteindelijk gaat alles om glans. Want bij zilver verdwijnt dit ook na verloop van tijd. Daar hoef je dus echt geen zilverpoetsmiddel voor te kopen. Inwrijven met de olie werkt prima om het weer te laten glanzen. Als voordeel komt er ook een laagje op het zilver waardoor de oxidatie veel langzamer zal gaan. Waar olijfolie dus al niet goed voor is! Check trouwens ook nog onze haartips met olijfolie, want ook daar is het heel goed voor!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!