Life & Health

Oma weet raad: 3 wijze oplossingen tegen verkoudheid, keelpijn en hoesten

oma-weet-raad-tips-tegen-verkoudheid

Ben je snotverkouden of is tante Corrie (weer) op bezoek?Je bent dit seizoen niet de enige. Heb je erg last van je verstopte neus of keelpijn, dan bestaan er talloze middeltjes om je te helpen. Sommige geneesmiddelen zijn alleen niet zo gezond. Zo kun je bijvoorbeeld verslaafd raken aan je neusspray. Op de website Oma Weet Raad vind je honderden adviezen voor huis- tuin en keukenmiddeltjes tegen verkoudheid. Wij zochten de beste tips voor je op.

Oma Weet Raad tegen verstopte neus, keelpijn en hoest partijen

Hoeveel we tegenwoordig ook te danken hebben aan moderne wetenschap, soms werkt een goed ouderwets advies van je grootouders het beste. Met sommige huismiddeltjes kan je je namelijk al een heel stuk beter voelen. Dat scheelt weer een loopje naar de apotheek, en bovendien zijn deze middeltjes vaak ook nog eens een stuk goedkoper.

De makers van de website Oma Weet Raad besloten om alle tips op een platform samen te brengen. Handig voor als je geen grootouders meer hebt, of op zoek bent naar een antwoord op een specifiek probleem. De website is inmiddels uitgegroeid tot een enorme database vol handige tips.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oma Weet Raad (@omaweetraad.nl)

1. Oma’s oplossing voor een verstopte neus

Om te beginnen zochten we de beste tips tegen een verstopte neus op. Naast de klassieke tips zoals stomen met eucalyptus en een ui naast je bed, vinden we ook de nogal intense aanpak van een hele teen knoflook in je neusgat duwen en deze 30 minuten (!) te laten zitten. Volgens de schrijver van het advies zorgt dit voor een gegarandeerd leeg neusgat. Moet je het wel voor lief nemen dat je de rest van de dag met een knoflooklucht rondloopt.

Een andere bijzondere tip die vaker wordt genoemd is het kietelen van je gehemelte. Dit doe je door met je tong over je gehemelte te wrijven en ondertussen met je duim tussen je ogen te drukken. Dit zou de neusgaten tijdelijk weer openzetten.

oma-weet-raad-tips-knoflook

2. Oma’s simpele middeltje tegen keelpijn

Niks is is vervelender dan een brandende keelpijn. Gelukkig hebben de bezoekers van Oma Weet Raad ook daarvoor een hele verzameling tips. Zo kennen we allemaal wel de klassieke kop thee met honing, maar wordt op de website aangeraden om hier een flinke schep sambal bij te doen. Lekker is anders, maar het zou de keelpijn wel verlichten.

Voor wie dat net even te ver vindt gaan, wordt aangeraden om een glas cola te drinken. Dit zou de pijn tijdelijk verzachten. Ook zijn er veel tips voor tijdens het slapen: zo komt het advies om een natte theedoek om je nek te binden vaker voorbij. Hierdoor zou de pijn de volgende ochtend over zijn. Ook wordt aangeraden om je nek ’s nachts in te smeren met boter. Of dit echt werkt weten we niet, maar je krijgt er in ieder geval een lekker zacht huidje van.

oma-weet-raad-verkouden-boter

3. Oma’s beste oplossing tegen hoesten

Op nummer 1 van populaire onderwerpen op Oma Weet Raad: tips tegen hoesten. Zeker na de afgelopen twee jaar weten we hoe irritant die langdurige (kriebel)hoest kan zijn. Ook hier schieten de ‘oma’s’ ons weer te hulp, met soms interessante tips. Zo heeft ‘Kees’ het advies: ‘gil 10 sec hard, dan gaat de hoest weg’. Dit lijkt ons dan weer niet zo prettig voor de keelpijn.

Andere adviezen zijn minder pijnloos: je voeten insmeren met Vicks zou helpen, en ook het drinken van thee met honing en gember. Nog een tip die vaak op Oma Weet Raad voorbij komt is het sap van een rammenas. Deze knol is niet zo bekend, maar blijkt super gezond te zijn. Je holt de knol uit en vult hem met basterdsuiker. Vervolgens prik je een gaatje in de knol en laat het sap eruit lekken. Dit sap zou wonderen doen tegen je kriebelhoest. De knol zelf is bovendien super goed voor je immuunsysteem.