biologische-klok-man-sperma
Life & Health

Onderzoek biologische klok: sperma heeft ook een houdbaarheidsdatum

Dat vrouwen een biologische klok hebben, dat is natuurlijk bekend. De vruchtbaarheid van een vrouw is niet onbeperkt en heeft helaas een houdbaarheidsdatum. Hoe ouder de eicelletjes zijn, hoe minder kans op een zwangerschap. We dachten altijd dat alles afhing van het vrouwelijke geslacht, maar uit onderzoek is nu toch gebleken dat dat de leeftijd van de man ook veel uitmaakt en sperma niet zo lang goed blijft als we misschien hoopten.

Biologische klok van de man

Spermacellen hadden altijd een beter imago dan eicellen. Mannen hebben er ontelbaar van en kunnen hun hele leven lang doorgaan met bevruchten. Of toch niet? Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian blijkt er  namelijk een flinke daling van het aantal levendgeborenen bij vrouwen tussen de 35 en 40 jaar als de man 40 jaar of ouder was.

Kate Brian van het Fertility Network UK zegt hierover tegen The Guardian dat de resultaten kunnen helpen bij voorlichting over vruchtbaarheid. Het is dus belangrijk om zowel naar de man als de vrouw te kijken wanneer er een kinderwens is. Toch werden ontzettend veel beroemdheden op late leeftijd vader. Wist je bijvoorbeeld dat Robert Di Niro op zijn 78 voor de zesde keer vader werd? Dit is dus niet altijd vanzelfsprekend.

biologische-klok-mannen

Sperma van de man

Ooit geweten dat zaadcellen ontdekt zijn door een Nederlander? In 1677 bekeek Antoni van Leeuwenhoek zijn eigen sperma onder de microscoop. Hij zag toen allemaal ‘beestjes’ zwermen. Moet je nagaan, zolang geleden had dus nog niemand een idee wat precies een bevruchting inhield. Zouden ze toen wel al ontdekt hebben wat de beste standjes zijn?

Even een grappig weetje van het wetenschappelijke magazine Quest: Hollandse pot is goed voor de spermakwaliteit. Dat is gebleken uit een onderzoek in 2010 aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Mannen die aan een AVG’tje doen (aardappel, vlees, groenten) hebben twee keer zoveel zaadcellen in hun sperma als mannen die iets compleet anders eten.

Oudere spermacellen doen het minder goed

Nog even terug naar het onderzoek. Geeta Nargund is hoogleraar reproductieve geneeskunde en heeft onder andere het onderzoek gedaan over de biologische klok van mannen waar we aan het begin van dit artikel over schreven. Als een vrouw ouder is dan 40 jaar, dan is de eicelkwaliteit lager en is het lastiger om zwanger te worden.

”Wat interessant is, is dat de leeftijd van de man meer invloed lijkt te hebben wanneer de vrouw tussen de 35 en 40 is”, aldus Nargund. Volgens de hoogleraar verlaagt de bevruchting snelheid bij een hogere leeftijd van de man en kan dan leiden tot miskramen of psychische stoornissen bij het kind. Mannen hebben dus wel degelijk een biologische klok die harder tikt dan we dachten.

bed-biologische-klok

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!