
Onderzoek: ongeboren baby’s in de buik walgen van boerenkool
-
Kim
- •
-
Kim
- •
- Life & Health
- •
We weten natuurlijk allemaal dat smaken verschillen. Maar dat ook ongeboren baby’s smaakvoorkeuren kunnen hebben, dat hadden we niet zien aankomen. Dit is gebleken uit een Brits onderzoek waarbij de gelaatsuitdrukkingen van foetussen werden bestudeerd. Bij boerenkool trokken de baby’s vaak een vies gezicht.
Baby’s ontwikkelen voor de geboorte al smaak
Het onderzoek werd gedaan aan de Durham University in Engeland en de uitkomsten daarvan werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science. Al eerder was bekend da dat baby’s al voor de geboorte hun smaak kunnen ontwikkelen, zo schrijft The Guardian.
Echter was er nog nooit eerder gekeken wat voor reacties een foetus op bepaalde voeding hadden. Onderzoekers zagen dat de aroma’s afkomstig van de voeding van de moeder aanwezig zijn in het vruchtwater. Smaak bij een ongeboren baby kan na veertien weken zwangerschap worden waargenomen en geur na 24 weken.
Onderscheid maken tussen verschillende smaken
Honderden vrouwen werden onderzocht die tussen de 32 en 36 weken zwanger zijn. Zij werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg capsules met poeder die een boerenkool smaak had en de andere had een capsule met wortelsmaak. Daarmee wilde de onderzoekers kijken of de ongeboren baby’s onderscheid konden maken tussen verschillende smaken.
Zo’n twintig minuten nadat de vrouwen de capsules hadden ingenomen, maakten de wetenschappers een echo. Wat denk je? De foetussen trokken (tweemaal vaker) een vies gezicht als hun moeder boerenkool naar binnen had gewerkt. De ongeboren baby’s waren meer fan van wortels. Twee keer vaker was er een uitdrukking te zien die sterk leek op een glimlach als de moeder wortel had gegeten. Die zijn natuurlijk ook veel zoeter. We geven ze groot gelijk!
Eetpatroon van de moeder speelt mee
Volgens Nadja Reissland, een van de onderzoekers, was het al bekend dat baby’s minder kieskeurige eters zijn als de moeder een goed eetpatroon heeft. Gevarieerd eten is dus the key. De wetenschappers kijken ernaar uit wat de reactie van de baby zal zijn als ze eenmaal geboren zijn.
Zouden diezelfde baby’s dan ook zo’n vies gezicht trekken en spontaan in huilen uitbarsten? In dat geval kan ons laatste artikel geen kwaad waarin we vertellen hoe je een huilende baby weer stil kan krijgen. “Hopelijk zien we minder negatieve reacties als ze voor hun geboorte al zijn blootgesteld aan boerenkool.”, aldus onderzoekster Reissland.