
5 super tips om onnodige voedselverspilling tegen te gaan
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Food & Drinks
- •
Voedselverspilling is een groot maatschappelijk probleem. Wist je dat een huishouden in Nederland gemiddeld 33,4 kilo voedsel per jaar weggooit? Voedselverspilling is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook nog eens hartstikke zonde voor je portemonnee. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om onnodige voedselverspilling tegen te gaan en tegelijkertijd geld te besparen. Womanly deelt vijf handige tips om je te helpen voedselverspilling te verminderen.
1. Plan je maaltijden
Het plannen van maaltijden helpt je niet alleen om verspilling tegen te gaan, het is ook nog eens gezond. Door vooraf te bedenken wat je wilt eten en welke ingrediënten je nodig hebt, kun je gericht boodschappen doen en voorkomen dat je te veel koopt. Maak een boodschappenlijstje en houd je hieraan tijdens het winkelen. Zo voorkom je dat je dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt en onnodig gaat snacken omdat je niks in huis hebt.
Bedenk tijdens het plannen ook welke restjes van de vorige maaltijd je opnieuw kunt gebruiken voor je volgende maaltijd. Zo hoef je minder eten weg te gooien en bespaar je op je boodschappen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze 15 recepten met restjes.
2. Bewaar voedsel op de juiste manier
Wist je dat je groenten zoals komkommer en tomaat beter niet in de koelkast kan bewaren? Door je voedsel op de juiste manier te bewaren, blijven ze een stuk langer vers en smakelijk. Leer de houdbaarheidsdata van producten kennen en bewaar ze op de juiste temperatuur. Zet bijvoorbeeld zuivelproducten in de koelkast en bewaar fruit en groenten op een koele en donkere plaats buiten de koelkast.
Daarnaast is het belangrijk om voedsel op de juiste manier te verpakken, zodat het langer vers blijft. Gebruik bijvoorbeeld afsluitbare bakjes of bewaarzakjes om voedsel langer goed te houden.
3. Maak gebruik van restjes
Restjes zijn niet alleen handig om te gebruiken voor je volgende maaltijd, maar kunnen ook op andere manieren worden hergebruikt. Maak bijvoorbeeld een lekkere soep van restjes groenten, of gebruik oud brood om croutons te maken. Er zijn talloze manieren om restjes te gebruiken, dus wees creatief!
Ken je bijvoorbeeld al dit heerlijke recept voor zelfgemaakt gezond broodbeleg? Gebruik de restjes groente zoals paprika en wortel om in een handomdraai een gezonde spread te maken.
4. Bekijk recepten tegen voedselverspilling
Soms is het lastig om precies de juiste hoeveelheid ingrediënten te kopen voor een recept. Daardoor houd je uiteindelijk meer over dan je nodig hebt. Wees daarom flexibel en pas je recepten aan op basis van wat je in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld andere groenten of kruiden als je niet precies alle ingrediënten in huis hebt. Zo voorkom je dat je onnodig voedsel moet weggooien.
Vind je koken lastig of weet je niet goed wat je precies moet combineren? Op YouTube vind je veel makkelijke tutorials die je laten zien hoe je heerlijke eenvoudige gerechten in elkaar tovert. Zo transformeer je jezelf in een echte chef-kok en heb je er meteen een leuke hobby bij.
5. Vries je voedsel in voor later
Kop je graag producten in bulk of in de bonus? Dan kan het handig zijn om een grote vriezer aan te schaffen en je eten in te vriezen. Je kunt namelijk meer voedselproducten invriezen dan je denkt, en bovendien kun je ze erg lang in de vriezer bewaren. Groenten kunnen bijvoorbeeld maximaal 8 maanden in de vriezer worden bewaard, terwijl vlees zo’n 6 maanden kan worden bewaard. Heb je het voedsel nodig, vergeet het dan niet op tijd te ontdooien.
Het is ook goed om te weten welke producten je beter niet kan invriezen, omdat anders de smaak of de textuur van het voedsel verloren gaat. Label het voedsel met de datum van invriezen en zorg ervoor dat je het op de juiste manier ontdooit voordat je het gebruikt. Het invriezen van voedsel is een eenvoudige en effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan en ervoor te zorgen dat je altijd wat lekkers bij de hand hebt.