ontdooid-eten-opnieuw-invriezen
Food & Drinks

Dit moet je weten als je ontdooid eten opnieuw wilt invriezen

Je eten invriezen is een ideale manier om altijd een maaltijd achter de hand te hebben en om voedselverspilling tegen te gaan. Er zijn zelfs mensen die al hun maaltijden in één keer bereiden en invriezen, zodat ze altijd een lekkere hap voorhanden hebben. Maar wat als je nog een deel van je weer ontdooide gerecht over hebt? Is het verstandig en gezond om deze weer opnieuw in te vriezen? Womanly zocht het uit. 

Eten opnieuw invriezen?

Of je je eten opnieuw kunt invriezen, is al lange tijd een punt van discussie. Volgens het Voedingscentrum is het in geen enkel geval verstandig om ontdooid eten opnieuw in te vriezen. Doordat het voedsel ontdooid, verwarmd en daarna weer afgekoeld is, zijn er grote temperatuurschommelingen geweest. En de schadelijke bacteriën op het voedsel vermenigvuldigen zich door deze schommelingen razendsnel.

Wanneer je wel je voedsel opnieuw kunt invriezen, is als het nog bevroren is, en je er alleen een deel van gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld bij een brood: als je een brood kort uit de vriezer haalt om een aantal sneetjes te pakken, dan kun je het resterende deel gewoon weer in de vriezer doen. Zolang de etenswaren niet ontdooid zijn, is het geen probleem.

opnieuw-invriezen

Ontdooien en veilig bewaren

Als je een maaltijd voor een deel hebt ontdooid maar nog niet hebt verwarmd, dan kun je de rest van deze maaltijd in de koelkast bewaren. Het is dan alleen wel de bedoeling dat je deze de volgende dag eet. Bewaar je ontdooide restjes dus niet langer dan één dag: de kans op een voedselinfectie wordt daarna groter. Je kunt je restjes het beste veilig ontdooien door deze de avond van tevoren al in de koelkast te leggen of door snel te verhitten in de magnetron.

Laat je restjes niet langzaam ontdooien op bijvoorbeeld het aanrecht: dit geeft schadelijke bacteriën de kans om zich snel te vermenigvuldigen. Vries je je verse maaltijd in, verdeel deze dan meteen over kleinere porties. Zo heb je altijd voldoende en hoef je geen ontdooide restjes onnodig weg te gooien. Ingevroren restjes zijn over het algemeen zo’n 3 maanden houdbaar. Let ook op welke producten je beter niet in de vriezer kunt bewaren zodat ze hun smaak of textuur niet verliezen.

opnieuw invriezen broccoli

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!