Beauty

Dit is hoe grijze haren ontstaan en hoe je ze voorkomt

ontstaan voorkomen grijze haren

Grijs haar is dé nieuwe haartrend van 2023. Toch ziet niet iedereen die paar grijze haren met veel plezier tegemoet, en doen ze dan ook veel moeite om ze te verbergen. Zie je steeds vaker een grijze haar in je kapsel verschijnen en ben je benieuwd waar ze toch opeens vandaan komen? Wij zochten uit hoe grijze haren ontstaan.

Hoe ontstaan grijze haren?

Je kent het vast wel: je werpt een snelle blik in de spiegel, en ziet opeens iets wits tussen de rest van je haren, terwijl je zeker weet dat deze er gisteren nog niet was. Soms lijkt het net alsof die grijze haren in één nacht ontstaan. Toch groeien je grijze haren net zo snel als je normale haar. Het grote verschil tussen grijs haar en je normale haar is het ontbreken van pigmentcellen in het haar.

Om een haar zijn kleur te geven, produceert het haarzakje bepaalde pigmentcellen, ook wel melanine genoemd. Deze pigmentcellen zorgen ervoor dat je haar kleur krijgt en dat het glanst. Naarmate je ouder wordt, maakt je haarzakje steeds minder melanine aan waardoor je haren uiteindelijk steeds witter en stugger worden. Dit is een onomkeerbaar proces: als het haarzakje geen melanine meer produceert, zal deze dat ook nooit meer gaan doen.

Kun je grijze haren voorkomen?

Vanaf de 50 jaar heeft zo’n 50% van de mensen grijs haar. Hoe snel je haar grijs wordt heeft te maken met je genen en je leeftijd. Werd een van je ouders al vroeg grijs, dan is de kans aanzienlijk groter dat je hier zelf ook last van krijgt. Ook stress, ziekte en roken kan het wit worden van je haar versnellen. Je haarzakje raakt hierdoor sneller uitgeput en stopt met het produceren van het benodigde pigment.

Aangezien je leeftijd en genen de grootste factoren in het grijzer worden van je haar zijn, is er weinig aan dit proces te doen. Wel kan een goed voedingspatroon ervoor zorgen dat je haarzakjes langer melanine aan blijven maken. Een gebrek aan vitamines en mineralen kan er namelijk voor zorgen dat je haarzakjes stoppen met het aanmaken van melanine. Zorg daarom voor een gevarieerd dieet met voldoende eiwitten, vitamine B12 en D3 en ijzer. je haalt deze voedingsstoffen onder andere uit eieren, vis en melk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pilar (@silverlocksshining)

Je grijze haren stylen

Bijzonder feitje: een echte grijze haar bestaat niet. Verdwijnt het melanine uit je haar, dan is het altijd helemaal wit. Je haar lijkt alleen grijs omdat je het witte haar zich vermengt met de andere gekleurde haren. Hierdoor ontstaat het zogenaamde ‘peper-en-zout’ effect. Grijze haren zijn dus eigenlijk witte haren.

Ben je er nog niet klaar voor om je grijze coupe te omarmen, dan zijn er diverse manieren om je grijze haar te stylen. Zo kun je ervoor kiezen om de haren minder zichtbaar te maken door middel van highlights. Heb je al veel grijze haren, dan kun je ook je hele kapsel een verfbeurt geven. Let er wel op dat de witte haren moeilijk te verven zijn, omdat de textuur van het haar ook verandert wanneer deze geen pigment meer bevat.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!