Health

Waarom je oorgaatjes niet bepaald fris ruiken en hoe je van de geur afkomt!

oorgaatjes-vieze-geur
Foto: Freepik

Het klinkt niet erg fris, stinkende oorgaatjes, maar veel vrouwen hebben hier last van. De geur komt dan ook vaak niet van je oorbel af, maar echt door je oorgaatjes. Dit kan erg vervelend zijn en soms ook een beetje beschamend. Je bent in ieder geval niet de enige die hier last van heeft en het is helemaal niets ergs. Toch is het fijn om te weten dat je er iets aan kunt doen en dat dat dan ook heel simpel is. Hier lees je waardoor je oorgaatjes vies kunnen ruiken en wat je ertegen kunt doen.

Stinkende oorgaatjes

De vieze geur van oorgaatjes ontstaat door dode huidcellen, zweet, achtergebleven haar- of beautyproducten en natuurlijke oliën. Dit hoopt zich allemaal op en zo ontstaat er een onpasselijke geur. Deze geur komt sneller wanneer je de oorbellen nooit uitdoet, wanneer je altijd dezelfde oorbellen draagt of wanneer je de oorbellen nooit schoonmaakt. Veel vrouwen denken hier niet over na, maar je oorbellen schoon houden is even zo belangrijk als je oorgaatjes schoon maken.

Het is dus handig om zowel je oorgaatjes als je oorbellen regelmatig schoon te maken. Dit kan namelijk ook het teken zijn van een beginnende ontsteking. Als je het idee hebt dat je oorgaatjes ruiken, is het sowieso handig om meteen actie te ondernemen. Zorg er in ieder geval voor dat je handen altijd schoon zijn wanneer je je oorbellen aanraakt. En overdrijf ook weer niet in het schoonmaken. Te veel gepiel aan je oorlellen kan ook weer voor nadelen zorgen, zoals extra gevoeligheid van de oorgaatjes.

oorgaatjes-niet-fris-ruiken-hoe-afkomt

Tips voor schone oorgaatjes

Het is het beste om niet met oorbellen in te slapen. Zo krijgen je oorgaatjes ook wat rust (ligt overigens ook veel lekkerder) en kunnen ze ademen. Was in ieder geval elke dag je oren ook mee als je onder de douche staat. En was dan af en toe je oorgaatjes met geurvrije zeep of speciaal zout. Dit hoef je echt niet iedere dag te doen namelijk. Een extra tip is om je beddengoed regelmatig te verschonen. In bed komen al die bacteriën samen en die komen dan ook weer in je oorgaatjes terecht. Dat moeten we niet hebben.

Als je de oorbellen schoon wil maken, kun je dat het beste doen met wat shampoo op geurvrije zeep. Je hoeft je oorbellen niet altijd schoon te maken met alcohol namelijk. Dit is alleen handig als je oorgaatjes echt ontstoken zijn. Een kleine beetje shampoo of geurvrije zeep doen echt de truc. Was je oorbellen voorzichtig en laat ze drogen door de lucht. Daarna zijn ze weer gloednieuw zonder bacteriën. Hopelijk werken deze tips en heb jij de meest schone oorgaatjes ooit.