Health

Last van een koortslip? Zo ben je er binnen no-time vanaf

oorzaken-koortslip-afkomen
Foto: Freepik

In de seizoenen waar griep op de loer staat, staat koortslip daar ook vaak op ons te wachten. Het is vaak onschuldig maar wel erg vervelend. Omdat het ook zo zichtbaar is voor iedereen, maakt het deze huidklachten nog vervelender. Je bent je er bewust van en wilt dat die stomme koortslip weggaat. Maar hoe ontstaat een koortslip eigenlijk en hoe gaat deze snel weer weg? Wij hebben voor jullie uitgezocht hoe en wat en hebben 5 snelle tips, zodat jij er weer koortslip vrij bij kan lopen.

Wat zijn de oorzaken van een koortslip?

Een koortslip is een ontsteking meestal op of rondom de lippen en ontstaat door een virus. Dit virus krijg je dus van iemand die al koortslip heeft. Wanneer je iemand knuffelt, kust of seks hebt met iemand kan dit overgedragen worden. Zelfs als je uit hetzelfde waterglas drinkt springt dit over als het ware. Ongeveer 1 op de 3 mensen hebben hier last van en bij de meeste mensen keert dit ook telkens weer terug op dezelfde plek. Het is een vervelend plekje met blaasjes en kan erg jeuken, tintelen of zelfs echt pijn doen.

Na de blaasjes komen er korstjes wat de uitstraling ervan niet beter maakt en dit gaat meestal binnen 10 dagen weer over. Maar wat nou als je binnen die 10 dagen een date hebt of een belangrijk evenement op werk. Toch balen. Doktoren zullen altijd blijven zeggen: je kunt hier niets tegen doen, het zal vanzelf weggaan. Toch zijn er een aantal dingen die je ertegen kunt doen om het proces iets sneller te laten verlopen om er weer fris uit te zien tijdens je date.

zo-van-koortslip-af

De beste tips om een koortslip te voorkomen en behandelen

Het zal je vast niet verbazen, maar het is belangrijk om gezond te blijven eten. Het gezegde ‘An apple a day’ is echt waar, dus zorg voor die dagelijkse vitamines en voorkom een koortslip. Daarnaast is het handig om je lippen altijd goed vettig te houden. Vooral wanneer de zon buiten schijnt is het handig om ook een lippenbalsem aan te brengen met een beschermingsfactor. Let ook goed op met het uitdelen van je lippenbalsem en neem niet zomaar een slok wijn van iemand om te proeven.

Het virus kan namelijk zomaar over gaan op jou wanneer je hier niet mee oppast. Als je te laat bent en de koortslip er al zit is het belangrijk om het nooit aan te raken, zodat het niet op andere plekken kan verspreiden en om er een zalfje op te smeren. Je kan meteen beginnen met smeren zodra je het voelt opkomen. Bij de apotheek kunnen ze goede zalfjes voorschrijven. Wanneer de koortslip na 2 weken nog steeds niet weg is, is het slim om even een bezoekje te brengen aan je huisarts. Maar no worries, er is vaak niks ergs aan de hand.

zo-van-koortslip-af