ice-bucket-challenge-als-medicijn
Media & Entertainment

Opbrengst Ice Bucket Challenge zorgt voor nieuw ALS-medicijn

Deed jij ook zo’n 8 jaar geleden mee aan de Ice Bucket Challenge? Die hype waarbij je een video maakte terwijl er een emmer met ijs en ijskoud water over je heen werd gegooid? Dan heb je het gelukkig niet allemaal voor niets gedaan. Het doel was namelijk om zoveel mogelijk geld op te halen voor de ziekte ALS. En dat is aardig goed gelukt. Er nu namelijk een nieuw medicijn goedgekeurd door deze challenge. 

Ice Bucket Challenge was een ware hype

Niemand ontkwam eraan, zelfs Bill Gates werd door Mark Zuckerberg uitgedaagd om aan de challenge deel te nemen. De hype was afkomstig uit de Verenigde Staten, maar kreeg kort daarna in Nederland ook bekendheid door onder anderen Giel Beelen en Beau van Erven Dorens.

Wanneer iemand niet de challenge aanging of dit niet binnen 24 uur voor elkaar kreeg, moest hij of zij geld schenken aan de ALS Association. Was het je toch binnen één dag gelukt om die emmer water of over je heen te gooien? Dan was doneren niet nodig. Toch plaatsen bijna iedereen een video van de Ice Bucket Challenge en zei daarbij ook een donatie te hebben gedaan.

ALS-Medicijn dankzij hype

Sommige hypes daar hebben we onze twijfels over. Wat dacht je bijvoorbeeld van de trend om neushaar extensions aan te brengen. Bij deze Ice Bucket Challenge hadden we uiteraard hele andere gevoelens bij. Alle opbrengsten gingen tenslotte naar het ALS-fonds. Een spierziekte waarbij de zenuwen afsterven en zwakker worden. Eten, praten en bewegen gaan daardoor steeds lastiger. Door Linda.nl stuitte we op het nieuws dat er meer dan 115 miljoen dollar werd opgehaald door deze trend. Wat geweldig!

Hiermee zijn volgens de ALS Association 130 onderzoeksprojecten in 12 verschillende landen gesponsord en zijn er nu zeker 40 potentiële medicijnen in ontwikkeling. Het mooie is dat één van die projecten nu succes heeft behaald. DE FDA, de federale overheid van de VS, heeft nu namelijk een nieuw ALS- medicijn goedgekeurd. Helaas geneest de middel de ziekte niet, maar het vertraagt wel de effecten. En dat is super goed nieuws.

rita-ora-ice-bucket-challenge

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!