
Waarom het hebben van een open relatie beter is dan je denkt
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
In deze moderne tijden is het concept van een monogame relatie niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was. Steeds meer mensen experimenteren met een open relatie of een non-monogame relatievorm zoals polyamorie. Het idee van een open relatie kan voor sommigen misschien intimiderend klinken, maar het kan ook heel bevrijdend zijn en zelfs helpen om de liefde tussen partners te versterken.
Open relatie en seksueel contact
Bij een open relatie denken sommige mensen aan het hebben van seksuele relaties buiten je eigen relatie om. Maar een open relatie kan ook betekenen dat je alleen met anderen op date gaat of een andersoortig intiem contact hebt. Heb je naast je relatie ook andere liefdesrelaties, dan spreken we van polyamorie. Hoe een open relatie eruit ziet, hangt af van de afspraken die beide partners met elkaar maken.
Sommige mensen vertrouwen het concept van een open relatie niet: ze denken dat er dan één partner is die verlangt naar seksuele relaties met anderen, terwijl de ander het uit angst om de ander te verliezen maar toelaat. Hoewel dit kan voorkomen, is een goede non-monogame relatie juist gebaseerd op veel liefde en vertrouwen tussen beide partners.
Wat zijn de uitdagingen van een open relatie?
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan een open relatie. Je kunt bijvoorbeeld toch jaloers worden op de date of seks die je partner met iemand anders heeft. Hoewel het in het begin lastig kan zijn, brengt het praten over deze gevoelens juist ook weer voordelen met zich mee. Omdat beide partners weten dat ze ook relaties met anderen hebben, kan er een gevoel van transparantie en vertrouwen ontstaan. Dit leidt tot meer open communicatie en een beter begrip van elkaars behoeften en verlangens.
Wel is het belangrijk dat beide partners bereid zijn om samen te werken en om echt eerlijk naar zichzelf en de ander te kijken. Een dergelijke relatievorm werkt namelijk alleen als beide partners er voor de volle honderd procent mee instemmen. Denk jij er wel eens over na om je relatie open te breken? Ga dan eerst goed bij jezelf na waarom je dit wilt. Is het omdat je iets mist in je huidige relatie, bespreek dit dan eerst met je partner. Je huidige partner zou namelijk altijd voor je andere behoeften moeten gaan.
Jongeren hebben vaker een open relatie
Bij een niet-monogame relatie is een eerlijke en transparante communicatie essentieel: de relatie werkt alleen als beide partijen zich goed voelen bij de gemaakte afspraken. Het grote voordeel hiervan is dat de relatie met je partner zich nog verder kan verdiepen. Door eerlijk en open met elkaar te delen wat je wensen zijn of waar je bang voor bent, maak je de band tussen jullie intiemer en sterker. Sommige mensen delen ook de seksuele contacten met elkaar door bijvoorbeeld een trio te hebben.
Bijna veertig procent (39 procent) van de Nederlandse jongeren gelooft niet dat mensen van nature monogaam zijn, blijkt uit onderzoek van 3 Vraagt. Zij zien een monogame relatie als ‘aangeleerd gedrag’ en ‘de maatschappelijke norm’. Ook interessant: 85% van de ondervraagden met een open relatie geeft aan hun relatie nooit gecompliceerd te ervaren. Sommigen vinden het zelfs een stuk gemakkelijker dan een monogame relatie. Kortom: als beide partners bereid zijn om de uitdagingen aan te gaan, kan een open relatie een prachtige manier zijn om de liefde te vieren.