opgeblazen gevoel voorkomen
Life & Health

Zo kom je af van dat vervelende opgeblazen gevoel

Na het eten van een lekkere snack zoals een broodje falafel kun je soms last hebben van een opgeblazen gevoel. Een vervelende ophoping van lucht in je darmen, die je eruit laat zien alsof je al 5 maanden zwanger bent. Hoe ontstaat zo’n opgeblazen gevoel, en wat doe je ertegen? Womanly zoekt het uit.

Opgeblazen gevoel door gasvorming

Een opgeblazen gevoel komt door gasvorming in je darmstelsel. Dit gas ontstaat door darmbacteriën en door de lucht die je inademt. Bepaalde koolhydraten in je voedsel voeden de bacteriën waardoor er meer gas vrijkomt in je darmen dan normaal. Ook kunnen mensen met een lactose-intolerantie last krijgen van overmatige gasvorming na het eten van lactose.

Daarnaast kan een opgeblazen gevoel ontstaan door het inademen van teveel lucht tijdens het eten. Dit komt bijvoorbeeld voor als je te snel eet of teveel kletst tijdens het eten. Ook stress en het teveel gebruik van de buikspieren zorgt voor een toename van gas in de darmen.

opgeblazen-gevoel-eten

Hoe kun je een opgeblazen gevoel voorkomen?

Een opgeblazen gevoel kan erg vervelend zijn. Er zijn meerdere manieren om de onnodige gasvorming in je darmen tegen te te gaan. Het eten van bepaalde producten zorgen voor meer gasvorming in de darmen. Dit zijn bijvoorbeeld paprika, knoflook, pruimen, meloen, radijs, eiergerechten, noten, scherpe kruiden en specerijen. Heb je veel last van gasvorming in je darmen, probeer dan te minderen met deze producten. Ook te zout eten en het drinken van teveel bubbels zorgen voor meer gas. Helaas kun je die prosecco dus maar beter laten staan.

Daarnaast helpt het om gedurende de dag meer kleine maaltijden te eten. Op een lege maag vorm je namelijk meer gas dan wanneer je maag vol is.  Heb je toch last van teveel gas, ga dan een eindje wandelen. Beweging zorgt ervoor dat het gas sneller wordt losgelaten. Neem daarna een lekker kopje thee: het drinken van warme drankjes zoals thee werkt stimulerend voor de spijsvertering. Veel koffie drinken is sterk af te raden. Zo ben je snel weer van het opgeblazen gevoel af.

opgeblazen-gevoel-thee

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!