Dit gaat het jaar worden van de oranje wijn
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Oranje wijn is meestal wijn gemaakt van witte druiven met een sinaasappelextract. Best lekker maar je kunt het dan natuurlijk geen sinaasappelwijn noemen Maar echte sinaasappelwijn bestaat wel degelijk. We proefden de knaloranje sinaasappelwijn van Tarongino en daar zit echt alleen maar sinaasappel in. Deze oranje wijn is lager in alcohol en past dus die prima in de nieuwe trend van minder alcohol.
Waarom is de ene oranje wijn de andere niet
Oranje wijn zie je steeds vaker in de schappen van de slijter en op de kaart van restaurants. Ook in de populaire natuurwijnen komt deze voor. Het is echter geen rosé zoals velen denken. De oranje wijnen worden van witte wijn gemaakt waar ook de schillen en pitjes worden mee genomen en daardoor de kleur anders is en veel robuuster dan rosé. De rosé wordt gewoon van blauwe druiven gemaakt en daar worden alle schillen en pitjes er al snel uitgehaald. Maar oranje wijn heeft dus meestal niets met sinaasappels te maken.
Wat maakt echte sinaasappelwijn dus het verschil. Zoals je snapt is het dus gemaakt van sinaasappels en komt er geen druif aan te pas. Dat heeft best wel wat tijd gekost om voor elkaar te krijgen. Maar het proces is eigenlijk vergelijkbaar en het resultaat mag er zijn. De kleur is wel prachtig oranje gebleven wat natuurlijk mooi staat op een zomerse buffettafel.
De familie Antelo
De wijn van Tarongino is dus wel gemaakt van sinaasappels. Deze komt van de familie Antelo die hun sinaasappels kweken in Sagunta bij Valencia. Eigenlijk is het al 5 generaties lang een sinaasappelkweker waarbij de nieuwste generatie van deze familie wat meer wilde gaan doen met de sinaasappels. Zij zijn de enige in Spanje die een sinaasappelwijn maken. Ze gebruiken daarbij hetzelfde proces als wijn maken met druiven en hebben daar intussen verschillende wijnen van gemaakt.
De “gewone” oranje wijn, maar ook een sparkling wijn , de Frizante, een wijn die het fantastisch doet bij een feest of bruiloft of als dessert wijn. Daarnaast hebben ze een biologische versie en tijdens de winter, de oranje winterwijn. Die wordt geleverd met een zakje kaneelstokjes en steranijs. Op de fles staat het recept om deze te warmen waardoor je een soort Glühwein krijgt. Vergelijkbaar met de witte Glühwein die in Oostenrijk en Duitsland wordt geschonken.
Hoe smaken de wijnen van Tarongino?
Wij mochten deze wijnen dus proberen. Het verrassende is als je gaat ruiken verwacht je een sinaasappellucht maar het ruikt echt gewoon naar wijn. Maar als je daarna proeft is daar wel degelijk de sinaasappel te proeven. Een heerlijke fruitige frisse wijn. Wij zien deze wel op tafel staan deze zomer bij de tapas, salades en mediterrane gerechten. De sparkling versie is een echte feestwijn. Het heeft een hele fijne prikkel en is niet zoet dus niet overheersend van smaak. En dan de winterwijn. Die gaat echt onze Glühwein van 2023 worden. Iedereen zal verbaasd zijn als je deze opdient. Een echte aanrader dus deze echte sinaasappelwijn.