Living

Ossengalzeep: dit kun je allemaal doen met dit wondermiddel

ossengalzeep-wondermiddel-toepassingen
Foto: Womanly

We zien heel vaak allerlei handige tips voor schoonmaken langskomen. Vooral baking soda lijkt werkelijk alles te kunnen. Maar er is nog zo’n wondermiddel wat je voornamelijk vlekken kunt gebruiken: ossengalzeep. Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar het bestaat al heel erg lang. Onze oma’s en overgrootouders waren er al fan van. En je weet, wat vroeger werd gebruikt is vaak nog steeds het beste en vaak beter dan al die chemische middeltjes.

Wat is ossengalzeep eigenlijk?

De ontdekking van de werking van ossengalzeep werd ontdekt door een apotheker. Gal breekt in je lichaam vet af en daardoor verteer je het eten makkelijker. Ossengalzeep doet eigenlijk hetzelfde met vlekken op textiel. Het fijne is dat het puur natuur is en dus biologisch afbreekbaar. Alles wat je anders in de supermarkt koopt heeft allerlei bleekmiddelen die best schadelijk zijn voor het milieu en ook eigenlijk voor je kleding.

Ossengalzeep vind je meestal bij de drogist of supermarkt in het schoonmaakschap. Het ziet er vaak best retro uit in de verpakking en daardoor zie je het misschien snel over het hoofd. Maar het is goedkoop, vaak veel goedkoper dan andere vlekkenmiddelen. Je doet er bovendien heel lang mee. En het is dus milieuvriendelijk. Maar vooral: het werkt heel goed voor heel veel vlekken, zoals wijn, vet, melk, fruit, gras en bloed. En dat op allerlei textiel, dus ook je tapijt of stoffen bank bijvoorbeeld.

vlekken-verwijderen-ossengalzeep

Hoe moet je ossengalzeep gebruiken?

Ossengalzeep is een hard zeepblok, waardoor je het makkelijk kunt gebruiken. Maak het kledingstuk en de zeep nat en met het blok erover schrobben. Je kunt daarna het kledingstuk op lage temperatuur wassen. Boven de 50C zal het zijn werking namelijk verliezen. Zorg er wel voor dat je de zeep niet laat indrogen. Dus wel gelijk uitspoelen als je het daarna meteen wilt drogen. Er is ook een vloeibare variant die in het zeepbakje kan van je wasmachine. Dus ons lijkt het de moeite waard om te proberen!