Food & Drinks

Oude kaas moet je bewaren in de koelkast: feit of fabel?

oude-kaas-bewaren-koelkast
Foto: Freepik

Kaas heb in je veel soorten: jong, jong belegen, belegen en oude kaas. En dat zijn dan alleen nog maar een paar soorten Hollandse kaas. Wij zijn vooral fan van een goede oude kaas. Die halen we het liefst op de markt bij een echte kaasboer die er verstand van heeft. De vraag is: hoe bewaar je die kaas eigenlijk het beste?

Moet je oude kaas in de koelkast bewaren?

We horen eigenlijk altijd dat kaas lekkerder is als het niet te koud wordt geserveerd. Dus zorg je ervoor dat deze meestal al op kamertemperatuur is. Maar moet je kaas en zeker oude kaas eigenlijk wel bewaren in de koelkast? Je bewaart deze daar eigenlijk voornamelijk omdat je bang bent dat er schimmel op komt. Oude kaas bewaar je net even anders dan jonge kaas omdat oude kaas sneller gaat zweten.

Door dat zweten komt er vocht op en kan daar schimmel ontstaan. Die kun je er gewoon makkelijk van af snijden en heeft helemaal geen gevaar voor de smaak en je gezondheid, maar niet iedereen vindt dat prettig. In ieder geval moet je kaas nooit in vershoudfolie bewaren. Meestal krijg je een stuk kaaspapier bij je kaas en daar moet je het in bewaren. De folie laat de kaas namelijk nog meer zweten. En leg het dus zeker in de koelkast om langer goed te blijven.

oude-kaas-bewaren

Hoe lang is oude kaas dan houdbaar?

Je kunt deze kaas  prima minimaal 2 tot 3 weken in de koelkast bewaren. Als het luchtdicht verpakt is kijk je natuurlijk naar de THT datum. Je kunt het ook in de diepvries doen en zo 2 tot 4 maanden bewaren. Als je plakken kaas hebt in een open verpakking moet je het echt wel met een dag of 4 opeten. En geraspte kaas wat open is moet je binnen 2 dagen gebruiken. Dus harde kaas altijd bewaren in de koelkast. En haal het voor de smaak er een uurtje van tevoren uit als je gaat borrelen.