Food & Drinks

Je oven voorverwamen, is dat echt wel nodig?

oven

Bak jij net als wij van Womanly graag taarten en broodjes? Dan zie je in ieder recept staan: verwarm de oven voor op bijvoorbeeld 180C. Het staat altijd als 1e regel in het recept, wat eigenlijk gek is. Want dan moet je nog starten met alles voor te bereiden wat al snel 10 tot 15 minuten duurt en je oven dus heel lang op de juiste temperatuur staat te draaien. Maar hoe belangrijk is dit eigenlijk?

Is het echt nodig om de oven voor te verwarmen

Vooral als je een ovenschotel maakt vragen wij ons vaak af of het nu echt nodig is of de oven al op de juiste temperatuur is. En eerlijk gezegd schuiven wij het er altijd al in zodra we de schotel klaar hebben. We gingen dus op zoek naar wat de reden is voor het voorverwarmen en kwamen er achter dat het eigenlijk in veel gevallen helemaal niet nodig is.

Het blijkt namelijk uit artikelen van de Quest en 24Kitchen dat het er heel erg van af hangt wat je gaat maken en wat voor oven je hebt. Zeker met de nieuwe ovens van tegenwoordig, die heel snel op temperatuur zijn, is het vaak niet nodig. Een oven voorverwarmen stamt eigenlijk uit de tijd dat er werd gewerkt met hout- en steenkoolovens en het lang duurde voor je de juiste temperatuur had. Maar tja, die gebruiken we natuurlijk niet meer.

Sodabread

Wanneer moet je je oven dus wel voorverwarmen

Eigenlijk moet je de oven alleen voorverwarmen tot de juiste temperatuur als je iets maakt wat moet rijzen. Dus bij cake, brood, pizza en taart. En soufflés natuurlijk. Maar alles wat je gaat roosteren of verwarmen zoals groente,stoofvlees, afbakbroodjes, lasagne en ovenschotels kun je prima zo de oven in schuiven. Dus het is alleen van belang te weten wat je gaat maken: moet het rijzen, verwarm dan de oven voor, maar verder zet je de oven aan en schuif het gerecht erin.

taart

Is de tijd belangrijk bij het voorverwarmen

Wij zetten de tijd van voorverwarmen er niet meer bij. Het hangt namelijk af van je oven. De meeste ovens zijn tegenwoordig al met een paar minuten op de juiste temperatuur. Dus de 10 minuten die vaak in een recept staan is helemaal niet van belang. Je moet weten hoe jouw oven werkt en anders schaf je een oventhermometer aan zodat je het zelf kunt checken. Want het blijft dus wel van belang als je een cake bakt dat de oven dan wel op de juiste temperatuur is voor je het blik erin schuift.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!