overgang-symptomen-opvliegers
Life & Health

Moe en opvliegers: dit zijn de symptomen van de overgang

Opvliegers, zweetaanvallen en een korter lontje dan normaal: ben je rond de 45 jaar en begin je last te krijgen van dit soort symptomen? Dan is de kans groot dat je in de overgang zit. De overgang begint al een tijd voordat je stopt met menstrueren en in de menopauze terecht komt. Voor sommige vrouwen begint deze fase al eerder dan ze verwachten. Hier lees je de meest voorkomende symptomen van de overgang.

Verschillende symptomen per fase

De overgang begint al vroeger dan de meeste vrouwen denken. Zo rond het 35e levensjaar neemt het hormoon oestrogeen in je lichaam af en rond 40- 45 begint de overgang. Rond het 50e levensjaar neemt het oestrogeen nog verder af en beland je in de menopauze. De eitjes in het lichaam zijn op en de menstruatie stopt volledig. Tijdens deze periode kan de menstruatie wel nog doorgaan, al neemt deze bij sommige vrouwen al af.

De symptomen tijdens de overgang en de menopauze zijn ook breed en verschillen per fase en per persoon. Tijdens de overgangsfase kun je last krijgen van moeheid, een kort lontje, zweetaanvallen, een opgeblazen gevoel en algehele somberheid. Ook kun je juist last hebben van hevige menstruaties.

vergang-klachten-symptomen

Symptomen tijdens en na de overgang

Er zijn meer dan 50 symptomen die kunnen wijzen op de overgang. De klachten kunnen per persoon dan ook sterk verschillen. Sommige vrouwen merken weinig, terwijl anderen zulke hevige mentale en fysieke klachten ervaren dat ze er hulp bij nodig hebben. Zo’n 1 op de 5 vrouwen krijgt ernstige klachten waarvoor ze naar de huisarts gaan. Ongeveer 28% van de vrouwen merkt niks. De klachten kunnen jaren (tot aan de menopauze) aanhouden.

Net voor de menopauze kunnen de klachten veranderen: je kunt last krijgen van  je gewrichten, meer gaan bloeden, down of erg moe zijn. Ook kun je last krijgen van huilbuien, paniekaanvallen en gewichtstoename. Na de menopauze kunnen deze klachten aanhouden. Een gezonde levensstijl waarin je veel beweegt, niet drinkt of rookt en gezond eet kunnen de klachten helpen verminderen. Dit is ook gunstig om het tekort aan oestrogeen in het lichaam op te vangen: hierdoor heb je meer kans op hart- en vaatziekten en botontkalking.

overgang-symptomen-gezond-leven

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!