Living

Waarom zijn sommige pannen niet geschikt voor inductie (en is dat wel echt zo?)

pannen-gas-inductie
Foto: Freepik

Als je overstapt van koken op gas naar koken op inductie, dan heb je daar goede pannen voor nodig. En vandaag de dag doen veel mensen dit, omdat we langzaamaan allemaal om moeten naar elektrisch in plaats van gas. Je hoort dat de pannen die je voor gas hebt niet kunt gebruiken op inductie. Maar waarom is dit dan en is het eigenlijk echt zo dat je al je pannen moet weggooien? Tijd voor een onderzoekje.

Wat is het verschil tussen pannen voor gas en inductie?

Dat je de pannen die je met koken op gas gebruikt anders zijn, heeft vooral een technische reden. Een ontstoken gaspit geeft een hete, blauwe vlam om de pan te warmen. Bij inductie geeft de kookplaat zelf geen warmte af. Bij koken op inductie wordt de energie via een magnetisch veld naar de onderkant van de pan overgebracht zodra de pan op de kookplaat wordt gezet. Pas als die pan er echt op staat wordt de bodem van de pan verwarmd. Zo gaat er dus geen onnodige energie verloren.

Het magnetisme is dus van belang voor de pan die je op de inductie kookplaat zet. De onderzijde van de pan moet er echt geschikt voor zijn. Als je een magneet tegen de onderkant van de pan houdt en dat werkt, weet je dat deze geschikt is. Laat het magneet los, dan is het dus geen goede pan. Op de doos van een pan moet er een symbool staan waaraan je kunt zien dat deze geschikt is. Dit staat ook vaak onder op de pan.

symbool-pannen-inductie

Kun je alle soorten pannen gebruiken voor inductie?

Dat gaat niet helemaal op. Het kan zijn dat het symbool erop staat, maar als je de pan vaak hebt gebruikt is de bodem wellicht niet meer vlak. Na veel gebruik kan het namelijk bol of wat hobbelig zijn geworden. Dat komt omdat het vuur van gas heel heet is. Als de pan dus niet meer egaal of vlak is kun je deze niet meer gebruiken. Check dit dus eerst goed voordat je het gaat gebruiken.

pannen-koken-inductie

Let ook op vuil op de pannen

Een pan op gas staat op gietijzer boven de vlam. Het gietijzer schuurt en daardoor kunnen er splintertjes aan de onderkant achterblijven. Die geeft op een glasplaat krassen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook kan een koekenpan harde stukken aan de onderkant hebben gekregen na veel gebruik. En ook dat kan krassen geven. Inductie is tenslotte van glas en dat is heel gevoelig voor krassen. Dus check dit ook goed voor je de pan gaat gebruiken.