Life & Health

Elkaar flink plagen is goed voor je relatie volgens wetenschap

partner-plagen-relatie-wetenschap

Eindeloos kibbelen of elkaar soms flink op de kast jagen: het hoort allemaal bij een langdurige relatie. Wat voor match jullie ook zijn, elkaar een beetje uitdagen hoort erbij. Plagende grappen kunnen soms knap irritant zijn, maar volgens een wetenschappelijk onderzoek blijkt het je relatie juist te versterken. 

Gedeelde humor in relatie is belangrijk

Dat je het langer met elkaar volhoudt als je samen goed kan lachen, is een algemeen bekend feit. Maar dat je soms ook om elkaar moet kunnen lachen ligt wellicht wat controversiëler. Oke, je moet elkaar natuurlijk niet dagelijks de grond in boren. Maar een beetje plagen over en weer kan juist wonderen doen voor je relatie, volgens professor Jeffrey Hall.

Deze professor analyseerde maar liefst 39 onderzoeken naar het belang van humor in een liefdesrelatie. In de onderzoeken gaven 15.000 mensen hun mening over humor in de relatie. En wat bleek: samen kunnen lachen is een essentieel onderdeel van een duurzame verbinding met je partner. Het maakt daarbij niet uit wat de stijl van de humor is, zolang beide partners maar dezelfde soort humor delen.

partner-plagen-relatie

Lief bedoelde plagerijen

Ook plagen valt onder deze gedeelde vorm van humor. Wel is het belangrijk dat het om lieve plagerijen gaat: passief-agressieve ‘grapjes’ zijn juist erg schadelijk voor de relatie. Het plagen moet dan ook altijd van twee kanten komen, en niet gaan over bekende onzekerheden van je partner. Heeft  je wederhelft bijvoorbeeld een gigantische beautyblunder begaan, dan mag je daarom gieren als hij of zij het zelf ook hilarisch vindt. Maar is dat niet zo, dan raden wij het sterk af om in lachen uit te barsten.

Plagen en zelfspot is leuk als het betekent dat je je partner er een beetje me uitdaagt. Het houdt de relatie spannend omdat je elkaar een spiegel voorhoudt. Maar hou er rekening mee dat het altijd licht en leuk blijft. Jeffrey Hall concludeert in zijn onderzoek dan ook  dat het niet uitmaakt of een persoon grappig is, maar dat het belangrijkst is dat jullie samen lol hebben met jullie gedeelde grapjes.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!